Alarmant-Armata cere să poată interveni și asupra civililor ,se instaureaza o noua dictatura,aceasta are nevoie de mijloace sporite pentru controlul populatiei

Alarmant-Armata cere să poată interveni și asupra civililor ,se instaureaza o noua dictatura,aceasta are nevoie de mijloace sporite pentru controlul populatiei

Ministerul Apărării Naţionale promovează un proiect legislativ care aduce o extindere a jurisdicţiei ofiţerilor de poliţie militară şi către partea civilă.

În situaţii de alertă, de urgenţă, de asediu, de mobilizare sau de război, Poliţia Militară va avea jurisdicţie şi asupra populaţiei civile, nu numai asupra militarilor, se arată într-un proiect de lege privind atribuţiile, organizarea şi funcţionarea instituţiei, pus în dezbatere publică de Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Jurisdicţia Poliţiei Militare se va aplica pe timp de pace sau în situaţie de normalitate numai personalului MApN sau altor persoane aflate pe teritoriul unui obiectiv militar, sau în zone militare restricţionate, la bordul navelor sau aeronavelor aparţinând Ministerului Apărării Naţionale şi dacă vizează protecţia instituţiei militare şi securitatea personalului şi a bunurilor acesteia.

În situaţii de alertă, de urgenţă, de asediu, de mobilizare sau de război, însă, jurisdicţia poliţiei militare se poate extinde, în condiţiile legii, şi asupra populaţiei civile, se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege privind atribuţiile, orgnizarea şi funcţionarea Poliţiei Militare. 

Această modificare legislativă vine după ce MApN a constatat că, în timpul situaţiei de urgenţă declarate din cauza pandemiei cu noul coronavirus, militarii, implicit şi cei din Poliţia Militară, au fost mobilizaţi să intervină în spaţiul public pentru menţinerea ordinii fără a avea, însă, o reglementare în acet sens. „Un aspect care a generat dificultăţi în activitatea Poliţiei Militare pe durata decretării stării de urgenţă şi de alertă pe teritoriul României este reprezentat de lipsa prevederilor legislative cu privire la atribuţiile instituţiei în astfel de situaţii”, se arată în expunerea de motive a documentului. 

Proiectul de lege prevede că ofiţerii de poliţie militară vor acţiona ca organ de cercetare penală specială sub controlul operaţional al procurorului militar.

Pe de altă parte, conform proiectului, ofiţerii de poliţie militară vor funcţiona după standardele NATO din domeniu şi vor mai avea datoria ca în teatrele de operaţii, şi nu numai, să colecteze, identifice, sorteze şi escorteze prizonerii de război. În plus, tot Poliţia Militară va realiza operaţiuni asociate controlului vamal pentru contingentele participante la misiuni şi operaţii în afara teritoriului naţional.

Apoi, ofiţerii de poliţie militară vor putea aplica sancţiuni contravenţionale sau vor avea dreptul de a confisca şi preda autorităţilor drone care cad în zona obiectivelor militare sau în teritoriile militare restricţionate. În fine, ei vor putea pune în executare mandatele de aducere şi vor putea testa personalul militar şi civil în vederea stabilirii alcoolemiei sau a consumului de droguri pe durata prezenţei personalului în obiectivele militare sau în zonele militare restricţionate, sau pe timpul executării misiunilor. 

INFORMATII MILITARE SOCIAL ULTIMELE STIRI