Raportul Inspecției Judiciare arată că premierul Florin Cîțu, ministrul Justiției, Stelian Ion, co-președinții USR- Plus, Dacian Cioloș și Dan Barna, dar și alți politicieni ai Puterii – ca Vlad Voiculescu și Rareș Bogdan au afectat independența Justiției în dosarul „10 august”
Sesizarea Inspecției Judiciare a fost făcută la cererea judecătorului CSM, Andreea Annamaria Chiș, aprobată de CSM și transmisă de președintele instituției, Bogdan Mateescu. Mai mulți reprezentanți au puterilor executive și legislative au făcut o serie de afirmații referitoare la legalitatea soluțiilor dispuse de procuror/pronunțate de judecător în dosarul 10 august.
„Prin declaraţiile publice, postările pe reţele de socializare, astfel cum au fost preluate şi prezentate în mass-media s-a produs o încălcare a principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, cu consecinţa scăderii încrederii cetăţenilor în sistemul judiciar şi, implicit, a afectării independenţei autorităţii judecătoreşti în ansamblul său”, este concluzia inspectorilor judiciar, prezentat de Mediafax.
Raportul Inspecţiei Judiciare citează şi prezintă pe larg declaraţiile publice făcute de politicieni, dar şi poziţionări publice care ar fi afectat independenţa Justiţiei făcute de ONG-urile comunitatea Declic, Corupţia Ucide, Evoluţie în Instituţie, Geeks for Democracy, Iniţiativa România, Rezistenţa, Reset Iaşi, Braşovul Civic sau Cătălina Hopârteanu.
În argumentarea soluţiei propuse, după verificările făcute, inspectorii judiciari citează jurisprudenţa internaţională cu privire la independenţa Justiţiei, Constituţia României, jurisprundenţa CEDO şi arată următoarele:
„Astfel, în afara principiului separaţiei puterilor în stat consacrat de Constituţia României, autorii emit verdicte, stabilesc vinovăţii şi exercită un adevărat control de legalitate al actelor procurorilor şi al hotărârii judecătoreşti în afara oricărui cadru legal, plecând de la unicul argument factual legat de multitudinea plângerilor penale formulate în legătură cu evenimentul şi lipsa audierii tuturor acestor persoane vătămate, deşi, în sine, numărul acestora nu este un argument care să justifice depăşirea limitelor legale şi reprezintă chestiuni care pot fi analizate în cursul procesului penal fie de către procuror, fie de către judecător.
Cu atât mai puţin poate fi considerat că are suport factual, câtă vreme o parte dintre aceştia au fost participanţi la acţiunea de protest din data de 10 august 2018 sau/şi autori ai unor plângeri penale în legătură cu evenimentele din 10 august 2018.
Or, nimeni nu poate fi judecător/procuror în propria cauză şi este cu atât mai grav a-şi aroga astfel de calităţi, persoane cu calităţi oficiale în stat (executiv, legislativ, europarlamentari)”, se arată în raport.
Inspectorii subliniază și că declarațiile au afectat cu atât mai mult independența Justiției cu cât ocupă funcții înalte în stat.
De asemenea, în verificările făcute, inspectorii judiciari au analizat şi postarea de pe Facebook făcută de preşedintele României, Klaus Iohannis, referitoare la dosarul „10 August”.