Oamenii partidelor, infiltrați în MAI. Guvernul îi face ofițeri de poliție peste noapte

Oamenii partidelor, infiltrați în MAI. Guvernul îi face ofițeri de poliție peste noapte

Invocând deficitul de personal, Guvernul a decis să politizeze integral Ministerul Afacerilor Interne. Astfel, prin modificarea Statutului Polițistului, orice absolvent de facultate poate face master un an la Academia de Poliție, devenind apoi direct ofițer de poliție.

Sindicaliștii spun că înscrierea la master se face doar cu recomandare, ceea ce înseamnă că vor intra doar pilele agreate de sistem.

Constatând că oamenii lor nu îndeplinesc condițiile pentru a participa la concursurile de șefi în Poliție, partidele au decis să le creeze.

Astfel, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, care va fi adoptată în ședința de Guvern de marți, un absolvent de orice facultate poate deveni ofițer de poliție după doar un an de master efectuat la Academia de Poliție.

Conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și al Personalului Contractual (SNPPC) susține că agenții de poliție sunt excluși de la acest master și că cei care vin din sursă externă pot deveni, prin echivalarea vechimii, direct comisari de Poliție.

Deci, ca să devii ofițer de poliție într-un an de zile va trebui să ai aprobarea sistemului, ceea ce înseamnă că se va merge pe pile, relații și cunoștințe. Cei care vor face aceste masterate vor primi gradul echivalent dacă au lucrat în domeniul în care au efectuat studiile respective. Adică, de exemplu, dacă un consilier juridic are o vechime în această profesie de 15 ani și face masteratul va primi grad de comisar. Vor ocupa funcții de conducere fără să plece de la baza piramidei polițienești, fără experiență în domeniu, iar consecința va fi o deprofesionalizare și mai mare a sistemului”, ne-a declarat vicepreședintele SNPPC, Mihai Zlat.

Ministerul Afacerilor Interne, inițiatorul proiectului de act normativ, susține că masteratul era necesar din cauza faptului că, în formarea inițială, mecanismele de școlarizare presupuneau parcurgerea unor programe de studii cu durate îndelungate, adaptate pentru fiecare categorie.

În prezent, MAI se confruntă cu un deficit considerabil de personal, în condițiile în care exercitarea competenţelor legale presupune existența resurselor umane. În vederea reducerii acestuia, la nivel instituțional au fost identificate o serie de măsuri, cu aplicare etapizată, unele dintre acestea vizând și domeniul formării inițiale a personalului Ministerului Afacerilor Interne”, se arată în expunerea de motive a proiectului de OUG.

Potrivit proiectului, la finalizarea studiilor de masterat, absolventul va primi grad profesional şi va fi repartizat potrivit nevoilor beneficiarului. 

Sursa: național.ro

SANATATE ULTIMELE STIRI