USR-PLUS aplaudă decizia Comisiei de la Veneția privind desființarea SIIJ

USR-PLUS aplaudă decizia Comisiei de la Veneția privind desființarea SIIJ

Reprezentanţii USR PLUS au transmis că este necesară adoptarea cât mai rapidă de către Parlament a proiectului de lege privind desfiinţarea SIIJ, iar competenţele de corupţie trebuie să revină la DNA şi amendamentele la propunerea legislativă trebuie eliminate. Reacţia vine după ce Comisia de la Veneţia a precizat Ministerului român al Justiţiei un punct de vedere legat de proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, arată News.ro, potrivit ȘtiripeSurse.ro

Este oficial! Comisia de la Veneţia susţine desfiinţarea Secţiei Speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie în forma propusă de Stelian Ion, ministrul Justiţiei. Competenţele de corupţie trebuie să revină la DNA, iar amendamentele la Lege trebuie eliminate.

Înfiinţarea acestei structuri, din ordinul lui Liviu Dragnea, al cărei singur scop a fost din prima clipă intimidarea magistraţilor incomozi şi protejarea infractorilor, a fost criticată de la bun început de toate instituţiile europene. Prin urmare, avizul de astăzi nu este surprinzător.

Mesajul Comisiei de la Veneţia este unul foarte clar: „primul pas urgent” în procesul de reformare a justiţiei este desfiinţarea SIIJ.

În plus, Comisia de la Veneţia recomandă eliminarea amendamentelor votate în Camera Deputaţilor, deoarece „ridică numeroase semne de întrebare atât pe conţinut, cât şi pe procedură”.

Aşadar, Parlamentul primeşte astăzi undă verde de la Comisia de la Veneţia pentru a desfiinţa această anomalie din sistemul de justiţie, obiectiv asumat de USR PLUS din primele clipe.

Sperăm ca proiectul Ministerului Justiţiei, condus de Stelian Ion, să fie adoptat cât mai curând în Parlament, în forma iniţială, astfel încât să nu fie transformată Secţia actuală într-o altfel de SIIJ, cu altă denumire, în cadrul Parchetului General. Reparăm tot răul făcut în Justiţie de PSD. Continuăm Revoluţia bunei guvernări”, arată o postare făcută luni pe pagina de Facebook a USR PLUS.

Comisia de la Veneţia a emis câteva „recomandări” autorităţilor române cu privire la desfiinţarea Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

Deşi Comisia a criticat înfiinţarea Secţiei în două puncte de vedere adoptate în 2018 şi 2019, cel transmis luni subliniază că, după trei ani de analizare a cazurilor, desfiinţare acesteia nu ar trebui făcută cu uşurinţă.

JUSTITIE SOCIAL ULTIMELE STIRI