Guvernul închide Termocentrala Mintia. 662 de oameni, concediați

Guvernul închide Termocentrala Mintia. 662 de oameni, concediați

Termocentrala Mintia, aflată în proprietatea Complexului Energetic Hunedoara, se închide astăzi, 26 iulie, iar 662 de salariați vor fi concediați.

Deci, instanța românească poate funcționa doar pe depunere de autorizație numai că legea europeană, Directiva spune așa: nicio instalație mare de ardere nu poate funcționa fără autorizație, pe asta este infringement, să știți”, a afirmat Virgil Popescu, Ministrul Energiei într-un interviu acordat Agerpres.

Vestea închiderii centralei, vechi de 52 de ani, nu a fost bine primită de angajați. De exemplu, în urmă cu câteva zile, un salariat al acestei termocentrale și-a pus capăt zilelor. Acesta urma să fie concediat.

Autoritățile locale au luat măsuri pentru paza termocentralei, respectiv punerea în siguranță a tuturor instalațiilor tehnice și protejarea bunurilor, inclusiv a celor care se vor afla în operare. Vor fi angajate 70 de persoane pentru a asigura mentenanța întregului sistem și funcționarea angrenajelor care nu pot fi oprite.

Potrivit celor discutate, conducerea CEH şi Administratorul judiciar au asigurat, prin semnarea unor contracte cu firme specializate, paza întregului obiectiv şi protecția în ceea ce privește situațiile de urgență care pot apărea în viitor. De asemenea, printr-o companie externă, începând de luni, 26 iulie 2021, vor fi angajate aproximativ 70 persoane care vor asigura mentenanţa întregului sistem şi funcționarea angrenajelor care nu pot fi oprite”, a informat Prefectura Hunedoara.

Potrivit unui plan inițial al Guvernului, centrala Mintia urma să fie cedată Consiliului Local Deva, ca să asigure energia termică pentru oraș. Doar că planurile ar putea să se schimbe pentru că a început să apară interes din partea investitorilor privați pentru Mintia.

Creditorii CEH au aprobat o procedură de atragere a unui investitor pentru Sucursala Electrocentrale Deva a Complexului, din care face parte Termocentrala Mintia.

Este interes din partea investitorilor pentru preluarea Termocentralei de la Mintia. Cinci firme sunt interesate să cumpere termocentrala Mintia, potrivit administratorului special al CEH, Cristian Roşu. GSP Power SRL, controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu, și-a exprimat interesul pentru cumpărarea termocentralei.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat, într-un interviu acordat Agerpres, că două companii mari din Coreea de Sud și Israel vor să investească în termocentrala Mintia. Și Turboenergy Power SRL din Chișinău și-a notificat interesul pentru Mintia, scrie Profit.ro.

Activele Sucursalei Electrocentrale Deva a CEH au fost evaluate oficial la o valoare de piață de 100,88 milioane euro și una de lichidare de peste 61 milioane euro.

Din cadrul CE Hunedoara, pe lângă cele 662 persoane care pleacă de la Mintia, sunt alți 815 angajați care vor fi disponibilizați de la structurile din Valea Jiului. Complexul Energetic Hunedoara va disponibiliza 1.477 salariaţi în 2021.

SOCIAL ULTIMELE STIRI