IKEA începe să vândă energie electrică în magazine, către persoanele fizice

IKEA începe să vândă energie electrică în magazine, către persoanele fizice

IKEA începe să vândă energie electrică obținută exclusiv din vânt și soare către clienții casnici din Suedia, cumpărată de pe bursă, și ar putea extinde în curând acest serviciu pe mai multe piețe în care operează.

Dacă oferta va ajunge și în România, gigantul suedez are propriile sale parcuri eoliene la noi în țară.

IKEA, cel mai mare brand de mobilă din lume, trece la vânzarea de energie electrică din surse regenerabile către consumatorii casnici, începând cu piața-mamă, Suedia, unde va oferi acest serviciu în septembrie, potrivit Reuters.

Ingka Group, proprietarul majorității magazinelor IKEA din întreaga lume, a anunțat că persoanele fizice vor putea cumpăra energie electrică provenită din surse regenerabile la prețuri accesibile și își vor putea urmări consumul de electricitate printr-o aplicație.

Partenerul Ingka, Svea Solar, care produce panouri solare pentru IKEA, va cumpăra electricitatea de la bursa nordică de emergie Nord Pool și o va revinde fără taxe suplimentare. Gospodăriile vor plăti o sumă lunară fixă ​​plus o rată variabilă, pentru energia consumatăIKEA, care vinde și panouri forovoltaice pentru pentru consumatorii casnici în țări în care are magazine, a anunțat și că acei consumatori care au cumpărat echipamentele vor putea urmări propria producție în aplicație și vor putea vinde înapoi surplusul de energie electrică realizat.

Jonas Carlehed, șeful diviziei de sustenabilitate al IKEA Suedia, a declarat pentru Reuters că speră să lanseze noua sa ofertă de energie regenerabilă pentru populație, la fel ca și oferta de panouri fotovolatice IKEA pe toate piețele în care compania este prezentă.Ingka a spus că planul era de a oferi electricitate din parcuri fotovoltaice și eoliene nu mai vechi de cinci ani, ca o modalitate de a încuraja construirea mai multor parcuri.

În cazul în care IKEA ar dori să vândă energie electrică din surse regenerabile și consumatorilor casnici români, nici măcar nu este obligată să o cumpere. Ingka deține în România parcuri eoliene cu o capacitate totală de 171 MW, care au produs în 2020 circa 290 GWh de energie electrică, echivalentul consumului a 150.000 de gospodării locale sau a 65 de magazine IKEA.

Parcurile din România au fost cumpărate în toamna lui 2019 de la compania daneză Vestas, cel mai mare producător de turbine eoliene din Europa, printr-o tranzacție de 136 de milioane de euro.

ACTUAL EXTERN SOCIAL ULTIMELE STIRI