Electricitatea a trecut încă un record, gazul pentru iarnă este de 5 ori mai scump

Electricitatea a trecut încă un record, gazul pentru iarnă este de 5 ori mai scump

Prețurile la energie continuă să crească. Electricitatea a doborât încă un record, iar gazul pentru iarnă este de 5 ori mai scump. Există incertitudini privind capacitatea României de a-și asigura necesarul de energie și gaze în cazul în care iarna va fi foarte grea, scrie ZF. 

Scenariul este aproape de neima­gi­nat pentru al doilea cel mai mare producător de gaze din UE, cu rezerve dovedite în Marea Neagră, dar care zac blocate, şi cu un mix de energie unic la nivel european.

„Gradul de umplere a depozitelor de ga­ze este undeva la 70%. Cantitatea de acum ar putea să ne ajungă să trecem iarna. Dacă în schimb vom avea o iarnă grea şi lungă, pâ­nă în aprilie, atunci pot apărea probleme“, spun oamenii din domeniu.

„Scăderea producţiei de gaze din Româ­nia a fost determinată, în principal, de decli­nul natural al producţiei din cele mai im­por­tante zăcăminte de gaze“, explică OMV Petrom, unicul producător local de petrol şi ga­ze, evoluţia producţiei din cel de-al treilea tri­mestru al anului.

Compania a înregistrat în T3 o scădere a producţiei de gaze de 15% fa­ţă de perioada similară a anului trecut şi de 10% faţă de al doilea trimestru din 2021, arată datele publicate la BVB.

„Având în vedere maturitatea zăcămin­telor de gaze din România, gazele din Marea Neagră reprezintă soluţia pentru securizarea apro­vizionării cu gaze a ţării. În absenţa gazelor din Marea Neagră, importurile de gaze sunt estimate să crească la circa 50% la nivelul anului 2030“, au continuat repre­zentanţii OMV Petrom.

La bursa CEGH de la Viena, semnalul de preţ pentru tranzacţiile din România, ga­zul se tranzacţiona cu 103 euro pe MWh.

Spre comparaţie, media celui de-al treilea tri­mestru din 2020 era de 9 euro pe MWh. Mai departe, tranzacţiile cu gaz la termen pen­tru primul trimestru din 2022 se încheie la 93 de euro pe MWh, arată tot datele de la CEGH, în contextul în care media pentru pri­mul trimestru din 2021 a fost de 18 euro/MWh.

Piața va rămâne volatilă. Abia după iar­nă aceasta ne putem aștepta la o calmare a situației, dar nu ne vom mai revedea cu prețurile din 2020. Pentru România, soluția este deblocarea Mării Negre, mai spun ju­cătorii din zona de trading de gaze. 

ECONOMIC SOCIAL ULTIMELE STIRI