Consilierul guvernatorului BNR: Ne aflăm în scenariul inflației galopante

Consilierul guvernatorului BNR: Ne aflăm în scenariul inflației galopante

Consilierul guvernatorului Isărescu spune la RFI că nu se așteaptă ca măsurile anunțate de guvern și cele pe care Parlamentul se pregătește să le adopte pentru a amortiza șocul majorării facturilor să mai aibă vreun efect substanțial. Așadar, previziunile din vară privind o inflație de 5,6 la sută în decembrie sunt depășite și lună de lună scenariul e dat peste cap.

Problema în România, explică Adrian Vasilescu, este legată de structura societății, obișnuite ca statul să vină cu soluții, dar și de cea a economiei, care se bazează pe câteva sute de mii de firme amenințate de faliment din cauza creșterii prețului la gaze și energie dar și din cauza întreruperilor pe lanțurile de aprovizionare.

Cât despre stat, acesta nu are nici el banii necesari pe care ”să-i poată arunca din elicopter” pentru a putea combate astfel de derapaje. Dar putea face BNR mai mult să țină în frâu inflația, cum sugera recent premierul demis Florin Câțu.

Consilierul guvernatorului BNR îi dă acestuia o lecție de economie explicând că astfel de creșteri de tarife la gaze și energie nu pot fi ”stăpânite de nicio bancă centrală din lume, chiar dacă ar duce politica de dobândă monetară la sută la sută”. Adrian Vasilescu vorbește și despre scenariul sumbru al ”stagflației”, care ne-ar prinde pe picior greșit din cauza deficitelor enorme, analizate fiecare în parte de reprezentantul Băncii Naționale a României.

ECONOMIC SOCIAL ULTIMELE STIRI