Undele celebrale. Ce sunt și cum se manifestă

Undele celebrale. Ce sunt și cum se manifestă

Unul dintre subiectele de interes abordate de neuroștiință este modul în care creierul codifică gândurile la nivel celular. În încercarea de a rezolva acest puzzle complicat, neurologii au observat că, trecând de la o sarcină la alta, miliardele de neuroni din creierul uman generează activitate electrică, ce este caracterizată de anumite frecvențe și intensități.

Un tipar al activității electrice neuronale este, de fapt, un anumit tip de stare în care se manifestă unde cerebrale specific. Sunt denumite unde din cauza modului în care se propagă ca val, în creier.

Mintea noastră lucrează prin cinci tipuri de unde cerebrale (frecvenţe): Beta, Alpha, Theta, Delta și Gamma. Aceste unde diferite sunt clasificate în funcţie de intensitate și de viteza de propagare a semnalelor electrice dintr-un punct neurologic în altul, într-o anumită durată de timp. Fiecare frecvență, exprimată în cicluri pe secundă (Hertz), poate fi măsurată cu un echipament medical de tipul electroencefalografului.

Undele Beta (12-30Hz)

Această frecvență a undelor cerebrale se înregistrează, de regulă, în timpul zilei, când mintea noastră este activă și perfect conștientă. Starea e caracterizată de o stare sporită de vigilență, logică și raționament critic.

Frecvențele Beta sunt cicluri de unde cerebrale de 12-30 Hz. Dacă intensitatea de 30 hz este depășită, stresul, anxietatea și starea de frământare se instalează. Conștientul nostru se poate dezorienta și putem reacționa greșit. La nivel fizic, starea Beta accentuată duce la hipertensiune, ritm cardiac crescut, la creșterea consumului de glucide și la sporirea producției de cortizon.

Undele Alfa (7,5- 12Hz)

În starea Alfa, conștientul și subconștientul se îmbină unul cu celălalt. Este mai activă partea stângă a creierului și se înregistrează cicluri de unde cerebrale cu frecvențe între 7,5 și 12 Hz (individul este în stare de relaxare sau visează cu ochii deschiși). Frecvențele Alfa influențează pozitiv imaginația, vizualizarea, memoria, învățarea și concentrarea.

Starea de conștient, relaxat și detașat este optimă pentru programarea minții pentru succes. Alfa este poarta către mintea subconștientă. Frecvențele de 7-8 Hz sunt cunoscute, de altfel, ca graniță Alfa- Theta și sunt ideale pentru exploatarea puterii creatoare a minții.

Undele Theta (4-7.5Hz)

Acest tip de unde cerebrale este specific somnului ușor și stării de vis (etapa REM a somnului). Partea conștientă a minții este în mare parte deconectată, iar subconștientul tinde să ia controlul. Theta este punctul de unde ideile, imaginile și sugestiile au mari șanse să pătrundă în subconștient. Se spune că în această stare se poate experimenta un sentiment de conexiune spirituală profundă cu universul.

Unele studii referitoare la memorie au arătat că undele Theta nu sunt specifice doar somnului, ci pot să se manifeste brusc, pentru fracțiuni de secundă, și în timpul zilei, când suntem treji și conștienți. Undele theta sunt prezente în anumite stări ale creierului care favorizează amintirea unor informații. Este situația în care ne amintim brusc ceea ce ne-am chinuit câteva ore sau zile să ne amintim. Undele Theta aduc în memoria actuală, lucruri depozitate în subconștient.

Undele Delta (1-4 Hz)

Apar în stadiile de somn profund (somn fără vise) sau în starea de relaxare absolută, când conștientul este total detașat. În timpul somnului, ele apar în stagiul 3 de somn (se manifestă în aproximativ 50% din timpul alocat somnului) și domină aproape întru totul stagiul 4. Starea Delta este tărâmul subconștientului, o poartă către mintea și inconștientul colectiv, unde există informații care nu sunt accesibile la nivel conștient. Frecvențele Delta ajută corpul să se vindece, să se înnoiască și să se regenereze.

Undele Gamma (30-100Hz)

Frecvențele Gamma au fost descoperite cel mai recent, datorită dezvoltării tehnice și apariției encefalografelor digitale (tipurile analogice nu puteau măsura această frecvență). Sunt unde operaționale ale creierului cu frecvențe între 30 și 100 Hz, dar care se manifestă mai frecvent la oameni la intensitatea de 40 Hz. Sunt cele mai rapide în frecvență, dar cele mai scăzute ca amplitudine. Neurologii le asociază cu starea de concentrare maximă, când funcțiile cognitive ating maximul.

În undele Gamma, se accesează informații din toate părțile creierului. Unda se mișcă foarte rapid din spatele creierului către față și înapoi, de cel puțin 40 de ori pe secundă. Prin acestă mișcare de ”măturare” a creierului, individul obține maximul performanței fizice și psihice. Oamenii la care se manifestă frecvent undele Gamma sunt inteligenți, au o memorie excelentă, sunt fericiți, au un autocontrol de invidiat, manifestă iubire și compasiune.

De regulă, mintea umană trece natural de la o stare de operare la alta, dar există și mijloace artificiale de a o determina să își schimbe frecvența. Cele mai des întâlnite metode sunt hipnoza, meditația, muzica, masajul, alcoolul, drogurile și unele medicamente, yoga, jocurile video, televizorul, cititul, condusul.

Pe plan personal, învățarea unei căi care să îți conducă mintea în stare Alfa, Theta sau chiar Delta poate să genereze beneficii pozitive asupra emoționalului, intelectului și fizicului. La nivel superior, pentru neurologi, controlul modului în care mintea trece de la o stare la alta, ar putea însemna calea către vindecarea unor boli grave. Sau ar putea însemna controlul minții altora, prin intervenția în mecanismele acesteia.

Cum ne ajută plutirea

Plutirea ne ajută să ne relaxam și să intrăm în stările Alfa și Theta.

La începutul sesiunii de plutire, fără niciun efort, doar plutind cu ochii închiși, intrăm în starea Alfa.

Se relaxează mai întâi corpul fizic și mai apoi mentalul – pas cu pas. Undele cerebrale își reduc frecvența și trecem din starea Alfa în starea Theta – starea în care putem accesa subconștientul.

Depinde de noi și de cât de ușor ne putem abandona și relaxa. Dacă oprim luminile și muzica, datorită faptului că avem zero gravitație în bazin, ne vom relaxa mult mai rapid și mai ușor pentru că punem pe pauză 3 stimuli.

Sursa:aquasparelax.ro

SOCIAL ULTIMELE STIRI