Companiile din energie avertizează că se apropie de incapacitate de plată, și în curând nu vor mai putea lua nici bani de la bănci

Companiile din energie avertizează că se apropie de incapacitate de plată, și în curând nu vor mai putea lua nici bani de la bănci

Companiile din sectorul de furnizare și distribuție a energiei spun că sunt aproape de a intra în incapacitate de plată. Deja au mers la bănci pentru împrumuturi pentru capital de lucru și există temerea că mediul bancar, care este deja expus semnificativ pe sectorul energetic, să refuze acordarea de noi finanțări, care sunt necesare pentru că statul nu returnează încă sumele de bani cu care s-au redus facturile,scrie economica.net.

Avertismentul a fost lansat la o conferință de presă organizată de Antena 3 de către Valeriu Binig, director de reglementare în cadrul Enel, unul dintre cei mai mari actori din piața de furnizare și unul dintre cei mai mari distribuitori.

“De la 1 noiembrie încoace, tot sprijinul care a fost acordat consumatorilor, trunchiat sau incomplet, a fost din banii furnizorilor. De la bugetul de stat nu s-a virat niciun leu, până astăzi, către furnizori. De asemenea, metoda după care se calculează suma pe care trebuie să o primească furnizorii prin mecanismul de plafonare nu este clară nici astăzi”, a spus Binig.

Oficialul Enel a explicat cum se acumulează pierederile și pe segmentul de furnizare, și pe cel de distribuție.

“Un calcul simplu, rounjit: Dacă un furnizor emite o factură de 119 lei, el plătește 60 de lei în piața angro de electricitate, zece lei către operatorul de transport, 20 de lei către operatorul de distribuție, 19 lei la stat ca TVA, și îi rămân 10 lei, din care 5 lei e factura, și, în final, el rămâne cu doi lei. Acum s-ar putea să rămână cu minus doi lei. Deci, pe ansamblu, pentru acei doi lei, el plătește în avans 109 lei și își ia urări de bine pentru 119 lei. După care a intervenit acest mecanism prin care s-a spus: Nu factura 119 lei, facturează 72, și o să-ți dau eu (stat – n.red)  32 de lei pe compensare, iar pe partea de plafonare calculăm, vedem dacă recunoaștem mecanismul acela sau acela”, a spus Binig.

Iată și raționamentul oficialului Enel pentru pierderile acumulate pe segmentul de distribuție, care intervin în principal pentru că distribuitorii trebuie să cumpere energie pentru consumul rețelelor la prețuri mult mai mari decât cele pe care și le pot recupera prin facturile către clienți.

“Mergem mai departe: distribuitorul trebuie să primească 20 de lei, care se împărțeau în mod uzual în 7 lei pentru investiții, 7 lei pentru operare și mentenanță, 7 lei pentru achiziția de energie din piața angro pentru acoperirea consumului tehnologic. În acest moment, el trebuie să plătească 21 de lei pe piața angro (doar n.red.) pentru consumul propriu tehnologic.

Nu există rețea care să nu piardă energie, la curgerea curentului prin rețea ea se încălzește, căldura se duce în afară și, dacă de la ganerator au plecat 100 MWh, în rețeaua de distribuție intră 98, iar la clientul final ajung 90. E o realitate fizică, și dacă înainte de privatizare pierderile din rețelele de distribuție erau la 15-18%, astăzi ele au ajuns la 8,5-9%.

Noi am atras atenția că dacă nivelul de cheltuieli pentru achiziția pierderilor depășește bugetul societății, recunoscut prin veniturile reglementate stabilite de autoritate (ANRE – n.red.), avem o mare problemă financiară și ne apropiem de incapacitate de plată. Totuși, operăm o infrastructură critică”, a spus Binig.

ECONOMIC SOCIAL ULTIMELE STIRI