Mircea Coşea: „E chiar război, pentru că economia e aproape distrusă”

Mircea Coşea: „E chiar război, pentru că economia e aproape distrusă”

Mircea Coşea, analist economic, a lansat un apel către autorități şi spune că Guvernul trebuie să ia măsuri imediate.Prognoza BNR pentru următoarele luni vine cu veşti îngrijorătoare. Inflaţia va depăşi 11 procente, în lunile de primăvară, după ce măsurile de sprijin pentru facturi nu vor mai fi în vigoare.

„E foarte trist ce se întâmplă, ca să nu spun altfel. Intrăm într-o criză adevărată. Criza de abia începe, începem să o simţim, aşa cum ne-am închipuit că am putea să fie în vreme de război. Cineva spunea că numai război să nu fie. E chiar război, pentru că economia e aproape distrusă, ca urmare a costurilor fantastice la electricitate şi la alte utilităţi, deci producţia scade, bugetul acumulează din ce în ce mai puţin. 

(…) Ce se va întâmpla? Dacă nu se iau măsuri imediate, atunci Banca Națională va avea dreptate. A fost un interviu al domnului ministru de Finanțe care spunea că Banca Națională face aceste calcule la situația actuală. Așa este. Și, promitea domnia sa, că lucrează Guvernul la o platformă de legi, de măsuri, care să stopeze aceste lucruri. Nu îmi închipui ce s-ar putea face acum, pentru că inflația este de două feluri.

Inflația este de două feluri. Este o inflație care vine din exterior, care nu putem să o manevrăm în niciun fel, iar din interior apare o inflație care ne arată că de fapt economia României nu funcționează, pentru că dacă am avea mărfuri produse în România, o prelucrare a materiilor prime agricole, aşa cum ar trebui să aibă fiecare ţară, să nu arunce pe câmp producţia, atunci am putea să introducem pe piaţă mărfuri româneşti, care ar avea un cost mai mic.

Vremurile care vin sunt atât de importante, încât fiecare dintre noi, fiecare cetăţean, trebuie să devină propriul lui ministru de Finanţe, trebuie să ne gospodărim foarte bine bugetul, să fim foarte atenţie ce facem cu banii, să nu facem investiţii costisitoare, vacanţe în zone exotice, pentru că acest an este într-adevăr foarte dificil. 

Cine poate să facă mici economii, să le facă, pentru că nu ştim cât vor fi facturile în august, septembrie. Dar, problema rămâne însă la Guvern. Guvernul trebuie să ia măsuri imediate, pornind de la energie. Energia trebuie să îşi găsească un loc într-un sistem reglementat. Părerea mea este că trebuie să ne întoarcem la o piaţă reglementată. Altă situaţie nu este”, a declarat Mircea Coşea la Antena 3.

ECONOMIC SOCIAL ULTIMELE STIRI