„Sistemele fără pilot pot fi considerate parte a răspunsului la noile provocări ale mediului de securitate. În contextul actual, marcat de deteriorarea situaţiei din Ucraina ca urmare a acţiunilor Federaţiei Ruse, statele din regiune se confruntă cu provocări sporite, fiind necesare noi abordări ce implică utilizarea cu maximă eficienţă a tehnologiilor moderne şi exploatarea oportunităţilor economice pentru a putea răspunde în mod adecvat acestor ameninţări militare”, a declarat ministrul Apărării, marţi, în intervenţia la conferinţa „Unmanned Systems Forum. Smart Approach, Fast Development”.
Vasile Dîncu a făcut referire la importanţa programului de înzestrare „Sistem UAS tactic-operativ clasa II” (UAS-TO), care prevede achiziţia unui număr de şapte aeronave fără pilot, în conformitate cu cerinţele operaţionale aprobate pentru dotarea structurilor din compunerea Armatei României.
În cadrul panelului intitulat „Why the Black Sea matters? An Assessment of the Security Impact on the Neighboring Regions (De ce este importantă Marea Neagră? O evaluare a impactului de securitate pentru regiunile învecinate)”, şeful Statului Major al Apărării a afirmat că Marea Neagră trebuie văzută ca parte a întregului flanc estic, cu o prezenţă echilibrată şi unitară a forţelor NATO în statele aliate riverane.
„O structură unică de comandă-control ar avea capacitatea de a transpune în fapt un plan robust destinat instruirii multinaţionale, întrunite, a tuturor forţelor dispuse pe flancul estic aliat. Astfel, exerciţiile majore aeriene şi maritime pentru regiunile Mării Negre şi Mării Baltice ar constitui un mesaj puternic aliat de descurajare şi ar creşte nivelul de interoperabilitate al forţelor NATO”, a declarat generalul Petrescu.