„Nu va exista nicio interdicție de țiței rusesc în UE” – Petrișor Peiu, la GOLD FM

„Nu va exista nicio interdicție de țiței rusesc în UE” – Petrișor Peiu, la GOLD FM

Autor: Vali Andronescu

Analistul Petrișor Peiu a declarat în cadrul emisiunii „Raport despre economie”, de la Radio Gold FM faptul că: „Trebuie să înțelegem un lucru – nu va exista nicio interdicție de țiței rusesc în Uniunea Europeană (UE)”.

Miercuri seară, 9 martie, ar fi explodat „bomba panicii”, așa cum precizează Peiu, legată de comustibil. „Toată lumea a intrat într-o panică legată de creșterea exagerată a prețurilor la unul din marile lanțuri de benzinării (MOL), precum și a altor mici stații independente”, a specificat analistul.

S-ar fi creat impresia că ar urma o criză de combustibil, dar „guvernul a ieșit și a spus că stocurile sunt suficiente”, potrivit lui Petrișor Peiu. Lucrurile s-ar mai fi calmat în clipa actuală, dar oricum s-ar vedea o creștere importantă a prețului benzinei și motorinei. „Vorbim deja de peste 8 lei litrul de benzină la categoria premium, uneori avem chiar și 9 lei la unele din aceste categorii”, a precizat analistul.

Care ar fi producția de țiței din UE

Producția de țiței a Uniunii Europene ar fi extrem de mică, după cum transmite Peiu. „A scăzut de la vreo peste 40 de milioane de tone, udneva prin 2005-2006, la mai puțin de 18,7 milioane de tone în zilele de azi”, a declarat analistul. Scăderea ar avea legătură și cu faptul că Marea Britanie, o mare producătoare de țiței, a părăsit UE.

Primii 3 producători ai țițeiului din Uninea Europeană ar fi Italia (6 milioane de tone), Danemarca (3,5 milioane de tone) și România (3,3 milioane de tone). „În comparație cu cele 18,7 milioane de tone care se produc în UE, importurile sunt colosale”, a transmis Peiu. „Aproape 450 de milioane de tone sunt importurile de țiței în Uniunea Europeană”.

„Atunci când vorbim de un posibil șoc în piața de țiței, se instaurează o oarecare stare de panică în UE”, a spus analistul. „Șocul a fost războiul, iar toți și-au adus aminte că rușii produc peste 10% din țițeiul extras zilnic, în lume”.

Petrișor Peiu a declarat că „UE a dat de înțeles că nu va interzice importurile de țiței rusesc în Uniune”. Un sfert din importurile Uniunii Europene de țiței ar proveni din Rusia – „undeva la 113 milioane de tone de țiței au venit în anul 2020 din Federația Rusă”, potrivit analistului. După importurile din Federație Rusă, UE ar fi importat 38 de milioane de tone de țiței din Norvegia, 38 de milioane de tone din Kazahstan, 35 de milioane de tone din Statele Unite ale Americii, 30 de milioane de tone din Libia și 20 de milioane de tone din Nigeria.

ECONOMIC SOCIAL ULTIMELE STIRI