Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) tocmai a aprobat un plan de eliberare a milioane de țânțari modificați genetic, finanțați de Bill Gates, în anumite zone din SUA.
Planul îngrijorător, creat de firma britanică de biotehnologie Oxitec, finanțată de Fundația Bill și Melinda Gates, se pare că este destinat să combată răspândirea unor boli precum Zika, febra galbenă, dengue și turbare, transmite NBC News.
În timp ce EPA a aprobat planul, compania mai are nevoie de aprobarea din partea fiecărui stat în parte. Cu toate acestea, au existat unele critici.
„Atunci când întrerupi un sistem ecologic, fie că este vorba de o întrerupere mică sau mare, vei avea un impact”, a declarat Dana Perls, manager de program la Friends of the Earth, un grup de apărare a mediului cu sediul la Washington, D.C. „Odată ce eliberați acești țânțari în mediul înconjurător, nu îi mai puteți rechema”, a spus ea. „Acest lucru ar putea, de fapt, să creeze probleme pe care nu le avem deja”.
Perls spune că, în lipsa unor date confirmate privind rata de transmitere a bolilor de către țânțarul Aedes aegypti, nu este clar dacă țânțarii modificați genetic se vor comporta așa cum prezice Oxitec. Printre potențialele motive de îngrijorare, Perls spune că ar putea fi creată o specie hibridă greu de eradicat sau un alt tip de țânțar ar putea pur și simplu să ia locul lui Aedes aegypti. Ea consideră că trebuie să existe un sistem mai bun de monitorizare a speciei modificate înainte de a o elibera.
O specie invazivă de țânțar, numită Aedes aegypti, a apărut pentru prima dată în California în 2013. În 2020, aceasta a apărut și în Florida pentru prima dată în 75 de ani. Deși reprezintă o parte relativ mică din populația totală de țânțari din aceste zone, se pare că aceștia cauzează un număr mare de cazuri de boli umane și sunt cunoscuți ca fiind deosebit de agresivi când vine vorba de a mușca oamenii.
Oxitec a modificat genetic aproximativ 2,4 milioane de țânțari masculi (ceea ce înseamnă că nu mușcă) pentru a limita numărul de Aedes aegypti. Țânțarii masculi au o genă de „autolimitare” care face ca populația să dispară în timp. Ideea este că aceștia se vor împerechea cu speciile femele invazive, „mediind o reducere a populației țintă, deoarece urmașii femelelor acestor întâlniri nu pot supraviețui”, a precizat compania.
Această metodă a fost realizată și în 2021, când Oxitec a eliberat 144.000 de țânțari modificați genetic în Florida Keys, în cadrul unui proiect pilot, pe care compania îl descrie ca fiind „un succes”. Oxitec subliniază, de asemenea, că noii țânțari nu vor afecta alte „insecte benefice”, precum albinele și fluturii, notează ZiuaNews.