PSD a pierdut procesul cu Centrul pentru Inovare Publică, după ce a refuzat să ofere mai multe informații de interes public, printre care și contractele încheiate pentru promovarea în presă. Marcel Ciolacu, președintele PSD, ascunde contractele cu presa sub pretextul confidențialității.
Europa Libera a dezvaluit ca peste 300 de milioane de lei au plecat, in ultimii trei ani, din conturile partidelor pentru promovarea in presa si propaganda. Suma cheltuita de PSD in 2021 se apropie de 40 de milioane de lei (8 milioane de euro), iar in primele trei luni din 2022, suma se ridica la 12,5 milioane de lei (2,5 milioane euro). Doar in luna martie, social-democratii au platit 4,4 milioane de lei.
Social-democrații, spre deosebire de PNL și USR, au refuzat constant să ofere orice informații despre beneficiarii contractelor. Deși în joc sunt bani publici, obținuți ca subvenție din bugetul de stat, nu cotizații sau donații private, PSD nu vrea să se afle destinatarii sumelor.

Interesul public reclamă ca publicul să știe când o știre este plătită de un partid.
Director ONG: „Partidele au ceva de ascuns”
„Partidele au ceva de ascuns. Doar la televizor spun că nu au nimic de ascuns. L-am auzit pe Marcel Ciolacu, președintele PSD, că nu are nimic de ascuns. În scris, către instanță, a spus exact contrariul, că partidul nu ar trebui să fie subiect al legii privind informațiile de interes public, iar datele din contracte sunt confidențiale”, susține Ovidiu Voicu, director executiv Centrul pentru Inovare Publică.
ONG-ul a dat în judecată partidele care nu au furnizat informațiile solicitate: sursele de finanțare și bugetul, bilanțul contabil, lista achizițiilor de bunuri și servicii cu numele furnizorului, data achiziției și suma plătită. Singurul partid care a oferit datele, fără proces, a fost USR.
PSD, PNL, ALDE, Pro România, UNPR și PMP au fost date în judecată. Procesele au început în primăvara lui 2021, iar motivarea, în cazul PSD, a venit în mai 2022.
PSD a fost reprezentat în proces de firma lui Victor Mocanu, fost agent guvernamental al României la CEDO în perioada când Liviu Dragnea conducea în Kiseleff și influența numirile de la Palatul Victoria.
Tribunalul București explică cum PSD a încălcat legea.
„Informațiile intră în categoria informațiilor de interes public, fiind vorba de date ce reies din activitatea unei entități finanțate din bani publici, iar informațiile solicitate sunt de interes public și trebuie puse la dispoziția publicului”, se arată în motivarea Tribunalului București.
Judecătorii subliniază că un partid politic nu poate decide de la sine putere ce informații sunt de interes public, ci să respecte integral legea 544/2001.
PSD a pierdut procesul cu Centrul pentru Inovare Publică și ar trebui să prezinte contractele cu presa.