Românii care plătesc cash la curier vor fi monitorizați de ANAF. Fiscul vă va reține datele timp de 5 ani

Românii care plătesc cash la curier vor fi monitorizați de ANAF. Fiscul vă va reține datele timp de 5 ani

Firmele de curierat vor fi obligate să raporteze la ANAF detalii referitoare la persoanele care plătesc ramburs produsele comandate online, “pentru o mai bună colectare a taxelor și impozitelor”.

Ordonanța de urgență, care completează Codul de Procedură Fiscală, a fost adoptată miercuri de Guvern și urmează să intre în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial.

“Nu stăm bine la colectarea taxelor”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, afirmă că prevederea cuprinsă în noul act normativ vizează “o colectare mai bună a taxelor şi impozitelor”.

Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt al Guvernului: “ Avem în România, după cum aţi văzut, o creştere economică importantă, dar rămâne această provocare a colectării de taxe şi impozite şi aici, din păcate, nu stăm la fel de bine (…) Practic, putem să privim acest mod de a gestiona această chestiune într-un mod similar cu ceea ce se întâmplă cu Radarul Mărfurilor. Practic, reglementarea în această zonă nu face decât să ajute statul român să poată colecta taxele şi impozitele (…)”

Solicitat de ziariști să explice, concret, ce trebuie să facă o persoană fizică în momentul în care va primi un colet prin curier, Cărbunaru s-a declarat convins că “normele de aplicare vor detalia această procedură”. El a adăugat că temerile privind protecția datelor personale ale cumpărătorilor sunt nejustificate, întrucât proiectul de act normativ are toate avizele legale în acest sens.

Informațiile despre toți românii care cumpără online sunt stocate la firmele de curierat pentru o perioadă de cinci ani.

SOCIAL ULTIMELE STIRI