Se închid termocentralele! OUG, dată fără să știe nimeni

Se închid termocentralele! OUG, dată fără să știe nimeni

Articol preluat Cotidianul.ro

O ordonanță de urgență adoptate de Guvern în ședința de miercuri prevede închiderea centralelor electrice care utilizează cărbunele, huilă și lignit. Asta în condițiile în care ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat recent că termocentralele nu se închid ci, prin Legea decarbonării, intră într-o rezervă tehnică, unde rămân până în 2030. Despre OUG dată ieri nu s-a vorbit nimic, nu s-a pus în dezbatere publică, nimeni n-a știut despre ea.

Actul normativ prevede la articolul 3, alineatul 1, litera a) ”eliminarea treptată a capacităților de producere a energiei electrice pe bază de huilă și lignit, ținând cont de funcționarea sigură și stabilă a Sistemului electroenergetic național”. La articolul 2 se spune că alineatul (2) de la Ordonanța de Uregență 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic publicată în MO nr. 659 din 1 iulie 2022, se abrogă. Astfel s-a scos din discuție chestiunea ”rezervei tehnice”, adică a posibilității prelungirii perioadei de viață a termocentralelor. ”Prin rezerva tehnică se înțelege rezerva de putere asigurată cu scopul de a înlocui grupurile indisponibile pentru care există contracte de energie electrică saau de a fi la dispoziția Operatorului de transporrt și sistem, Transelectrica, pentru situații în care adecvanța Sistemului electroenergetic naționale nu poate fi asigurată prin piața de energie electrică”, se spunea în aliniatul abrogat.

Practic, termocentalele care urmează să fie scoase din exploatare în următorii zece ani nu vor mai fi putea fi trecute la rezerva tehincă. Vor fi închise astfel 660 MW pe lignit până la finalul lui 2022, 1.425 MW pe lignit până în 2025 și încă 1.140 MW pe lignit și huilă până în 2032. În plus, grupuri energetice de la Complexul Energetic Oltenia cu putere instalată însumată de 660 MW nu vor mai putea fi activate decât pentru o perioadă de trei ani de la 1 ianuarie 2023 încolo și numai în anumite condiții stricte. Planul de restructurare și decarbonare al Complexului, aprobat de Comisia Europeană, prevede că, până la jumătatea lui 2026, trebuie să devină operaționale noile centrale pe gaze de la Turceni și Ișalnița, cu capacitate totală de 1.325 MW.

Aceste modificări legislative dau peste cap tot ce a spus Virgil Popescu.

„Deci, nu se închide nicio termocentrală. Am mai spus acest lucru, spun încă o dată acest lucru: termocentralele nu se închid. Termocentralele, prin Legea decarbonării, intră într-o rezervă tehnică, rămân acolo în rezerva tehnică până în anul 2030. Vorbim de un program de restructurare al Complexului Energetic Oltenia, un program în care guvernele din 2020, 2021, 2022 au băgat până acum un miliard de euro pentru a ajuta compania să iasă dintr-o situaţie în care era în pragul falimentului. Vorbim de încă un miliard de euro aprobaţi deja pentru modernizare, trecere de la cărbune la gaz. 1.325 de megawaţi de energie pe bază de gaz vor fi puşi în funcţiune până la finalul programului de restructurare, 747 de megawaţi energie regenerabilă. (…) Deci nu vorbim de nicio închidere. N-are rost să vorbim de acest lucru. Iar în PNRR nu vorbim de închidere. Este preluat programul de restructurare a Olteniei, nu este nimic în plus în PNRR faţă de programul de restructurare. Iar în legea decarbonării tocmai ce s-a statutat acest lucru cu rezerva tehnică”, a explicat Virgil Popescu.

Ministrul Energiei a mai arătat că, potrivit Planului de restructurare al Complexului Energetic Oltenia (CE Oltenia), aprobat de către Comisia Europeana prin Decizia C(2022) 553 final din 26 ianuarie 2022, pentru care s-a obţinut finanţare din Fondul de Modernizare în valoare de 897 mil. euro, cu participarea Complexului Energetic Oltenia vor fi realizate noi investiţii în capacităţi pe gaze naturale şi surse regenerabile de energie, după cum urmează:

a) două grupuri pe gaze naturale ,,ready for hydrogen” de tip CCGT, cu o capacitate totală de 1.325 MW:

– Işalniţa: 850 MW – cu punere în funcţiune în 2026

– Turceni 475 MW – cu punere în funcţiune în 2026

b) opt parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 735 MW – până în 2024

,,Capacitatea de producere a energiei electrice pe bază de huilă din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, respectiv grupul energetic Paroşeni 4, cu o putere instalată de 150 MW, va asigura, până la finalul anului 2030, neutralizarea huilei rezultată ca urmare a lucrărilor de punere în siguranţă a zăcămintelor de huilă.”, a mai notat ministrul pe pagina de Facebook.

ECONOMIC SOCIAL ULTIMELE STIRI