Cercetătorii de la Universitatea din Massachusetts Amherst cred că folosirea oamenilor ca antene pentru alimentarea 6G poate fi cea mai viabilă modalitate de a colecta energie suplimentară care altfel ar fi irosită, scrie popular mechanics.
Oamenii de știință au început deja să investigheze Visible Light Communication (VLC), practic o versiune wireless a fibrei optice, care folosește fulgere de lumină pentru a transmite informații. Adăugarea VLC la 6G a determinat echipa UMass Amherst să sape și mai adânc.
5G – ceea ce este considerat a cincea și cea mai recentă generație de rețele celulare în bandă largă – este încă la început. Rețelele 5G adevărate funcționează în frecvențe cu unde milimetrice între 30 și 300 Gigaherți, care sunt de 10 până la 100 de ori mai mare decât rețeaua celulară 4G anterioară. (Unii furnizori de telefoane mobile trișează, totuși, pretinzând că capătul superior al spectrului 4G este 5G).
Definiția acestor generații celulare este definită de un parteneriat global cunoscut sub numele de 3GPP . Având în vedere istoria marșului nesfârșit al tehnologiei, este inevitabil ca 5G să fie înlocuită cu o nouă rețea în viitor. Pur și simplu nu este complet clar ce va fi 6G.
Între timp, în noul studiu , oamenii de știință de la UMass Amherst au descoperit că oamenii pot juca un rol crucial în eficientizarea VLC prin utilizarea corpului lor ca purtător pentru cuprul spiralat pentru a capta energia reziduală din VLC. Autorul principal al studiului Jie Xiong, profesor UMass Amherst de științe informaționale și informatice, explică:
„VLC este destul de simplu și interesant. În loc să folosească semnale radio pentru a trimite informații fără fir, folosește lumina de la LED-uri care se pot aprinde și stinge, de până la un milion de ori pe secundă.”
Becurile cu LED-uri pot transmite apoi date și „orice lucru cu o cameră, cum ar fi smartphone-urile, tabletele sau laptopurile noastre ar putea fi receptor”, spune Xiong.
Dezavantajul VLC vine de la o rată mare de „scurgere” de energie cu emiterea de semnale de unde radio pe canal lateral. Cercetătorii cred că, dacă pot recolta energia de radiofrecvență (RF) irosită, o pot folosi la bun sfârșit, alimentând dispozitive electronice mici.
După ce au experimentat cu fire, bobine și fundaluri, oamenii de știință au realizat că corpul uman oferă cel mai bun mediu – de până la 10 ori mai bun decât orice altă setare testată – pentru amplificarea capacității unei bobine de cupru de a colecta energie RF scursă. Apoi au construit Brățara+ – un gadget ieftin care este menit să fie purtat pe antebraț, dar care se poate adapta într-un inel, centură sau colier – pentru a recolta energia pierdută. Brățara+ din cupru încolăcit poate ajunge până la microwați, suficient pentru a suporta senzorii de monitorizare a sănătății pe corp, care necesită puțină putere pentru a funcționa, spune echipa.
Cuplarea bobinelor de cupru cu sistemele VLC folosește oamenii ca antene pentru a alimenta tehnologia pe care o folosesc.
„În cele din urmă”, spune Xiong, „dorim să putem recolta energie reziduală din tot felul de surse pentru a alimenta tehnologia viitoare”.