Cu rezultate demențiale obținute în urma cercetărilor, istoricul militar israelian și profesorul de istorie Harari demonstrează o manipulare fără precedent a întregii umanități – și pentru aceasta obține recunoașterea unor politicieni de frunte și a unor pretinși conducători ai lumii. Nu doar atât, dar se lucrează deja la punerea lor în aplicare. Un mesaj unde este nevoie de nervi tari.
Istoricul militar israelian Yuval Noah Harari este autor și profesor la Departamentul de Istorie al Universității Ebraice din Ierusalim. El este lăudat de personalități precum Barack Obama, Angela Merkel, Emmanuel Macron și Sebastian Kurz și este invocat ca sursă de inspirație și pentru sfaturi. Klaus Schwab, fondatorul Forumului Economic Mondial (WEF) și autorul cărții Covid-19: The Great Reset, îl numește pe Yuval Noah Harari un viitorolog strălucit.
În intervențiile sale la Forumul Economic Mondial din 2018 și 2020 sau la Forumul pentru Democrație de la Atena din 2020, Harari a vorbit despre dezvoltarea tehnologică și despre ce înseamnă aceasta pentru societate, politică, religie și ideologie. În prelegerile sale, acesta subliniază în mod repetat că acum este posibil, pentru prima dată în istoria omenirii, să observăm și să urmărim oamenii oricând și oriunde. La o viteză foarte mare, algoritmii de inteligență artificială procesează cantități enorme de informații și au potențialul de a reține totul și de a recunoaște tipare în date pentru analize legate de personalitate, scrie kla.tv.
Harari spune: „Un sistem care ne înțelege mai bine decât ne înțelegem noi înșine ne poate prezice sentimentele și deciziile, ne poate manipula sentimentele și deciziile și, în cele din urmă, poate lua decizii în locul nostru.”
Potrivit lui Harari, pandemia de coronavirus a deschis ușa pentru „supravegherea sub piele”.
Citez: „Cred că atunci când oamenii vor privi înapoi peste câteva decenii, își vor aminti de criza Covid, în principal pentru că acela a fost momentul în care totul a devenit digital. Și acesta a fost momentul în care totul a devenit monitorizat, când am fost de acord să fim monitorizați în mod constant, nu numai în regimurile autoritare, ci și în democrații. (…) Și, poate cel mai important, acesta a fost momentul în care supravegherea a început să ne intre pe sub piele. (…) Și cred că marele proces care se întâmplă în lume în acest moment este hacking-ul oamenilor – abilitatea de a hăckui oamenii, de a înțelege ce se întâmplă în adâncul lor, ce îi definește, ce îi motivează. Iar pentru aceasta, cele mai importante date nu sunt ceea ce citesc, cu cine se întâlnesc și ce cumpără. Este vorba de ceea ce se întâmplă în interiorul corpului lor.”
Totodată, istoricul a declarat într-un interviu din 2020: „(…) dar unele guverne și companii sunt capabile pentru prima dată în istorie să pirateze sistematic oamenii. Se vorbește mult despre hacking-ul computerelor, smartphone-urilor și conturilor bancare, dar lucrul cel mai important în zilele noastre e capacitatea de a hăckui oamenii. (…) Oamenii sunt acum animale care pot fi hăckuite. Știi, toată ideea că oamenii au, știi, au acest suflet sau spirit și liberul lor arbitru și nimeni nu știe ce se întâmplă în interiorul meu. Deci, orice aleg, fie că este la urne sau la supermarket, este liberul meu arbitru. S-a terminat cu asta!”
Ceea ce ne spune profesorul „futurist” de istorie nu e ficțiune. Multe companii din întreaga lume lucrează la tehnologii de implantare a unor senzori sub piele. Unele tehnologii sunt deja mature și disponibile pe piață. Acestea sunt destinate să vindece boli, să îmbunătățească abilitățile oamenilor sau pur și simplu să le facă viața mai confortabilă. Gama este largă.
Astfel, de exemplu, compania britanico-poloneză Walletmor oferă de anul trecut cipuri de plată implantabile. Acestea pot fi injectate sub piele și, potrivit Walletmor, sunt aprobate de autorități și funcționează oriunde sunt acceptate plățile fără contact.
Oamenii folosesc implanturi de microcipuri minuscule pentru a-și descuia bicicletele, pentru a înlocui cheia de acasă sau pentru a intra în birou. Implanturile cohleare restabilesc auzul. Diabeticii poartă senzori în țesutul subcutanat pentru a măsura nivelul de zahăr din sânge. Disciplina lor supremă este „interfața creier-computer” (BCI), adică interfețele creier-computer care conectează creierul cu calculatorul sau cu platformele digitale, de exemplu cloud-urile.
Mai multe companii mari de tehnologie, printre care Facebook și Microsoft, și investitori în tehnologie, precum Elon Musk, finanțează proiecte pentru a dezvolta utilizarea dispozitivelor BCI. Agențiile guvernamentale americane explorează, de asemenea, aplicații ale acestei tehnologii pentru a crea super-soldați care pot comunica telepatic între ei sau pot controla roiuri de drone prin intermediul gândirii.
Cercetătorii de la Universitatea Stanford au cuplat un software de inteligență artificială cu un dispozitiv BCI implantat în creierul unui bărbat cu paralizie corporală totală. Software-ul a fost capabil să decodifice informațiile BCI și să transpună gândurile bărbatului pe ecranul unui computer.
Compania Neuralink, înființată de Elon Musk, lucrează de câțiva ani la implanturi cerebrale pentru a conecta creierul uman la computere. Printre altele, Elon Musk urmărește obiectivul de a construi implanturi cerebrale pentru oameni care să permită stocarea, redarea și partajarea de amintiri și invocarea telepatică a dispozitivelor și mașinilor, cum ar fi mașinile Tesla.
Synchron, un start-up cu sediul în New York, a primit deja aprobarea FDA (Food and Drug Administration din Statele Unite) pentru a testa dispozitivul implantabil pentru creier, numit „Stentrode”, pe pacienți umani în ceea ce se numește un studiu de fiabilitate timpurie. Stentrodul este plasat într-o venă în partea finală a creierului care generează toate semnalele asociate cu mișcarea. Dispozitivul e conceput pentru a permite pacienților să controleze dispozitivele digitale fără fir prin intermediul gândurilor. Sistemul este destinat pacienților care suferă de paralizie din cauza a diverse boli.ml
Sub pretextul vindecării unor boli și ca inovație, sunt evidențiate mai ales aspectele pozitive ale implanturilor cerebrale. Dar ce se întâmplă dacă astfel de implanturi sunt folosite în mod abuziv ca instrumente de putere? Încă din 2016, fondatorul WEF, Klaus Schwab, a vorbit într-un interviu despre microcipuri implantabile, mai întâi în hainele noastre și apoi în creierul nostru sau sub piele. Acest lucru ar trebui să permită o comunicare directă între creierul nostru și lumea digitală. Un alt obiectiv este de a conecta oamenii la 6G și la Internetul obiectelor. Până în 2030, viitorul standard de telefonie mobilă 6G ar trebui să fie gata pentru piață, potrivit lui Pekka Lundmark, șeful Nokia. La Forumul Economic Mondial de la Davos din acest an, el a declarat:
„Smartphone-ul, așa cum îl cunoaștem astăzi, nu va mai fi cea mai comună interfață”. În schimb, viitoarele dispozitive vor fi „încorporate direct în corpul nostru”. Senzorii cerebrali vor fi folosiți pentru a controla mașinile, potrivit lui Lundmark. Hologramele vor căpăta, de asemenea, o importanță masivă, iar până în 2030 va exista un „geamăn digital” pentru aproape orice, prezice Lundmark. Aceste tehnologii sunt prezentate ca mari realizări tehnologice care vor face viața mai ușoară.
Oricât de promițătoare ar fi interfețele creier-computer, acestea aduc cu ele și potențialul de supraveghere totală, chiar de citire a gândurilor. Dacă o interfață creier-computer îți stochează amintirile în cloud, compania ar avea acces la cele mai intime și private informații ale tale!
Va vinde compania BCI profilul tău digital, așa cum site-urile de socializare pot vinde datele tale de utilizator? Ce se întâmplă dacă această tehnologie este legată de un sistem de credit social, așa cum este deja o realitate în China? Căci multe țări simpatizează cu sistemul de credit social din China, precum și cu o identitate digitală unificată. Recent, s-a anunțat că în toamnă va demara la Bologna (Italia) un proiect pilot „Smart Citizen Wallet”.
Acesta este primul sistem de credit social de pe teritoriul european. Comportamentul corect aduce puncte care pot fi schimbate contra unor recompense. În China, comportamentul neadecvat este, de asemenea, sancționat în consecință. Biotehnologul Markus Schmidt lucrează la subiectul de ce noi, oamenii, fuzionăm din ce în ce mai mult cu tehnologia și ce îi așteaptă pe oameni atunci când vor fi conectați la Internetul lucrurilor. El lucrează împreună cu alți oameni de știință la proiectul internațional de cercetare „Future Body”.
Într-un interviu acordat ziarului Berliner Zeitung, omul de știință a făcut următoarele comentarii: „Neurotehnologia cuprinde diverse tehnologii și procese care interacționează direct cu sistemul nostru nervos, de exemplu prin intermediul interfețelor creier-computer. Printre acestea se numără, de exemplu, „Internetul lucrurilor vii”, prin care creierul va fi conectat la rețea, sau implanturile din corp, prin care se vor primi noi simțuri. (…) În momentul de față, neurotehnologia se referă încă la tehnologiile pentru bolnavi sau pentru persoanele cu dizabilități.
Dar optimizarea continuă și, în curând, aceste tehnologii vor fi probabil folosite și de persoanele sănătoase. (…) Bineînțeles, nu trebuie să iei parte la această tendință, dar devine din ce în ce mai dificil. Dacă vă gândiți astăzi cum ar fi să trăiți fără telefon, computer și cont bancar, vă dați seama cât de mult depindem de ele. Și așa va fi și în viitor.
După un anumit punct, e greu de realizat să nu te lași dus de val. (…) Fără un cip cerebral, devii o ființă umană de mâna a doua, chiar dacă ești sănătos. Ne întrebăm: Va avea o persoană normală în viitor statutul pe care îl are astăzi o persoană cu handicap? Pe de altă parte, ar putea exista și un avantaj de selecție pentru cei care nu au un cip cerebral. Poate pentru că nu vor fi vulnerabili la atacurile cibernetice.”
Atacuri cibernetice teroriste asupra corpului uman sau chiar „disciplinarea” țintită din partea guvernului? Acest lucru se leagă de ceea ce a proclamat cercetătorul israelian Harari, și anume că noi, oamenii, suntem animale care pot fi hăckuite – fără liber arbitru. Dar fiecare ființă umană determină, prin comportamentul ei de consumator, dacă aceste tehnologii și produse vor dispărea din nou de pe piață din cauza lipsei cererii. Și dumneavoastră puteți contribui la răspândirea acestor informații.
Să nu ne lăsăm orbiți de argumentele strategilor globali și să privim și cealaltă față a medaliei pe care o aduce cu sine progresul tehnologic. Căci existența noastră umană depășește cu mult existența noastră rațională. Suntem ființe spirituale cu abilități intuitive incredibile – creaturi unice care au dreptul la libera dezvoltare a personalității și individualității noastre! Ceea ce spunem, simțim, gândim și acționăm are un impact imediat asupra mediului nostru – nicio inteligență artificială nu poate înlocui această realitate.