Turnurile 5G pot face ca oamenii sănătoși să se simtă rău, reiese din două cazuri raportate

Turnurile 5G pot face ca oamenii sănătoși să se simtă rău, reiese din două cazuri raportate

De Suzanne Burdick, PhD (Doctor în filosofie), 23 Februarie 2023, The Defender

Un nou raport referitor la cazul a doi bărbați sănătoși care au dezvoltat simptome ale ‘sindromului microundelor’ după ce un turn de telefonie mobilă 5G a fost instalat pe acoperișul biroului lor, precum și un raport similar publicat luna trecută, arată că radiațiile neionizante 5G pot cauza probleme de sănătate la persoanele fără antecedente de sensibilitate electromagnetică.

Un nou raport arată cazul a doi bărbați, anterior sănătoși, care au dezvoltat rapid simptomele tipice ale ‘sindromului microundelor’ la scurt timp după ce un turn de telefonie mobilă 5G a fost instalat pe acoperișul biroului lor.

Potrivit raportului, publicat la 4 februarie în Annals of Clinical Case Reports, bărbații au prezentat dureri de cap, dureri articulare, tinitus, stări anormale de oboseală, tulburări de somn, arsuri ale pielii, anxietate și probleme de concentrare.

Constatările se potrivesc cu constatările unui raport al unui caz similar publicat luna trecută în Annals of Case Reports – care apăruse anterior în revista suedeză Medicinsk Access – care arată că un bărbat și o femeie, anterior sănătoși, au dezvoltat simptome similare ale ‘sindromului microundelor’ la scurt timp după ce un turn 5G a fost instalat deasupra apartamentului lor.

„Robert F. Kennedy Jr: Într-un prim studiu de acest gen, cercetătorii suedezi au descoperit că radiațiile #5G provoacă simptome tipice care indică a fi ‘sindromul microundelor’. Studiul a confirmat, de asemenea, că radiațiile neionizante – cu mult sub nivelurile permise de autorități – pot cauza probleme de sănătate. · 13 mar. 2022”

Ambele rapoarte arată că radiațiile neionizante generate de 5G – cu mult sub nivelurile permise de autorități – pot cauza probleme de sănătate la persoanele care nu au avut în trecut antecedente de sensibilitate electromagnetică (EMS).

Potrivit autorilor, cele două rapoarte par a fi primele studii din lume privind efectele asupra sănătății la om în urma expunerii la 5G.

Autorul principal al studiilor de caz, Dr. Lennart Hardell – un cercetător de renume mondial în domeniul riscurilor de cancer cauzate de radiații – a declarat că cele două rapoarte sunt ‘revoluționare‘, deoarece servesc drept ‘primul avertisment privind un pericol pentru sănătate’.

Acesta poate fi cazul 5G și aceste rezultate trebuie luate în serios”, a spus Dr. Lennart.

„Oamenii nu ar trebui să fie nevoiți să își părăsească locuințele din cauza 5G”, a declarat Hardell, oncolog și epidemiolog la Environment and Cancer Research Foundation (Fundația pentru cercetarea mediului și a cancerului), care este autorul a peste 100 de lucrări despre radiațiile neionizante.

Doar ‘vârful aisbergului’

Hardell a declarat pentru The Defender că cele două studii de caz sunt probabil doar ‘vârful aisbergului’ în ceea ce privește impactul 5G asupra sănătății oamenilor.

Deoarece lipsesc cercetările privind efectele asupra sănătății ale expunerii la 5G, a spus Hardell, nu putem ști câți oameni se pot îmbolnăvi din cauza 5G.

Mona Nilsson – director general al Fundației suedeze pentru protecția împotriva radiațiilor și coautor al rapoartelor de caz – a declarat că este un ‘mare scandal’ faptul că ‘5G a fost implementat de câțiva ani în Suedia și în SUA fără să se realizeze niciun fel de studiu cu privire la efectele asupra sănătății’.

„Aceste două studii arată că 5G este foarte periculos pentru sănătate și că oamenii de știință și medicii care avertizează de ani de zile cu privire la consecințele grave pentru sănătatea umană din cauza creșterii masive preconizate a radiațiilor cu microunde … au avut dreptate în evaluările lor”, a adăugat Nilsson.

5G are impact asupra multor sisteme de organe

În raportul de caz din ianuarie, companiile de telecomunicații au înlocuit un turn de telefonie mobilă 3G/4G cu un turn 5G pe acoperișul situat chiar deasupra apartamentului unui bărbat și al unei femei sănătoși, cu vârste de 63 și 62 de ani.

La câteva zile după ce turnul 5G a fost instalat, cei doi rezidenți au început să dezvolte simptome fizice acute, ceea ce i-a determinat să se mute.

Simptomele fizice ale rezidenților s-au diminuat rapid sau au dispărut atunci când s-au mutat într-o clădire cu niveluri de radiații mult mai scăzute.

Măsurătorile efectuate în apartamentul lor au arătat niveluri extrem de ridicate de radiații neionizante în tot apartamentul. Valoarea maximă măsurată a fost de peste 2.500.000 de microwați pe metru pătrat (μW/m2) – cea mai mare valoare maximă pe care o poate măsura aparatul de măsură utilizat – astfel încât radiațiile reale ar fi putut fi chiar mai mari, au declarat Hardell și Nilsson.

Constatările raportului contrazic asigurările date de Autoritatea suedeză pentru siguranța radiațiilor, potrivit cărora cantitatea de radiații pe care o emite un turn de telefonie mobilă este relativ scăzută în partea de jos, în spatele sau deasupra turnului, a adăugat ea.

Raportul din februarie a discutat experiențele a doi bărbați, în vârstă de 57 și 42 de ani, atunci când un turn 3G/4G a fost înlocuit cu un echipament 5G pe acoperișul biroului lor, unde lucrau în calitate de consultanți în domeniul tehnologiei informației și al managementului, și uneori unde dormeau.

Cei doi bărbați au prezentat simptome la scurt timp după instalarea turnului 5G și au ales să se mute – moment în care simptomele lor s-au atenuat sau au dispărut.

Hardell și Nilsson au măsurat un maxim de 1.180.000 de microwați (μW/m2) în biroul celor doi bărbați.

Ambele rapoarte de caz au utilizat modelul clasic al ‘testului provocării’, care este ‘extrem de important în medicină’, a spus Hardell, deoarece arată în mod clar simptomele care apar atunci când o persoană este expusă la ceva – cum ar fi un alergen, un medicament sau un nou nivel de radiații.

Comentând rezultatele, Hardell a spus că i s-a părut interesant faptul că 5G pare să acționeze ca un ‘mecanism biologic fundamental’, deoarece afectează ‘un număr mare de sisteme de organe’.

„Cum se explică faptul că se produc efecte cognitive, palpitații cardiace, probleme de somn și așa mai departe?”, a spus el.

Persoanele din rapoartele de caz nu aveau antecedente de EMS, astfel că nu au fost ‘pregătite’ să suspecteze că 5G ar putea fi cauza bolii lor, a adăugat Hardell.

Rapoartele deschid calea pentru o clasificare precisă a riscurilor pentru sănătate legate de expunerea la 5G

Potrivit lui Hardell, acest tip de cercetare este esențial pentru a pune bazele unei clasificări adecvate a 5G ca fiind un risc pentru sănătatea umană.

În 2011, Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC) a Organizației Mondiale a Sănătății a clasificat câmpurile electromagnetice de radiofrecvență (RF-EMF) ca fiind ‘posibil cancerigene pentru oameni (Grupa 2B)’. Iar în ianuarie, IARC a anunțat că va ‘coordona producerea unei evaluări a riscurilor privind expunerile la 5G’, programată să fie publicată în 2025.

Între timp, Hardell și Nilsson realizează deja cel de-al treilea raport de caz privind efectele 5G asupra sănătății oamenilor și speră să îl publice luna viitoare.

În timp ce primele lor două rapoarte s-au axat pe efectele asupra sănătății asociate cu traiul sub un turn 5G, ei au declarat pentru Defender că următorul lor raport de caz va documenta efectele asupra sănătății resimțite de persoanele care locuiesc vizavi de un turn.

„Acestea sunt, de asemenea, [situații] foarte alarmante”, a spus Nilsson.

Nilsson a precizat că au obținut deja o măsurătoare de 2,5 milioane de microwați pe metru pătrat (μW/m2) – ‘care este nivelul maxim pe care îl poate măsura aparatul nostru de măsură’ – la 60 de metri distanță de turn, astfel că persoanele care locuiesc în acest interval față de un turn pot fi afectate de radiații.

Hardell a subliniat faptul că rapoartele de caz pot avea un impact mare în timp. „Aceasta [5G] îmi amintește de studiile mele asupra erbicidelor fenoxice și a dioxinelor – totul a început cu rapoarte de caz”, a spus Hardell.

El a numit erbicidele chimice ‘chestii de Agent Orange‘, referindu-se la modul în care forțele militare americane le-au folosit în timpul războiului din Vietnam pentru a elimina pădurea și culturile pentru trupele nord-vietnameze și Viet Cong.

În anii 1970, Hardell a spus că a observat că unii dintre pacienții săi care lucrau în industria forestieră suedeză – însărcinați cu pulverizarea lemnului de esență tare cu aceste erbicide – au dezvoltat o formă rară de cancer, numită sarcom de țesut moale.

Așa că a scris și a publicat un raport de caz în acest sens, care a dus la studii suplimentare.

„A existat o rezistență foarte mare din partea [sectoarelor] forestier, industrial și agricol”, a spus el.

Cu toate acestea, 20 de ani mai târziu, IARC a clasificat aceste tipuri de dioxine ca fiind ‘cancerigene pentru oameni (Grupa 1)’, a spus Hardell.

Hardell a mai spus că studiile sale de caz au fost folosite de guvernul american pentru a acorda despăgubiri veteranilor din Războiul din Vietnam care au fost expuși la Agent Orange.

Orientările RF-EMF sunt favorabile industriei, însă nu sunt bazate pe știință

Comisia internațională pentru protecția împotriva radiațiilor neionizante (ICNIRP) este o organizație privată neguvernamentală, înregistrată în München, Germania, care ‘a reușit să obțină statutul de colaborare’ cu Organizația Mondială a Sănătății pentru a ‘armoniza liniile directoare privind radiațiile de radiofrecvență în întreaga lume’, a declarat Hardell într-un articol de analiză din 2021.

Potrivit lui Hardell, ICNIRP își numește proprii membri și este lipsită de transparență.

ICNIRP a publicat doar trei articole cu orientări privind expunerea la RF-EMF, a spus Hardell.

„Sunt recunoscute doar efectele termice (de încălzire) ale radiațiilor RF, excluzând astfel toate studiile care arată efecte dăunătoare la intensități non-termice mai mici”, a afirmat Hardell.

Orientările ICNIRP sunt stabilite pentru a permite niveluri de expunere foarte ridicate, astfel încât implementarea acestei tehnologii să nu fie împiedicată, a spus el, adăugând că acestea au fost favorizate de industrie, în timp ce dezavantajează sănătatea umană și mediul înconjurător.

„De fapt, liniile directoare ICNIRP nu au fost niciodată contestate de industrie în articole revizuite de colegi, ceea ce trebuie luat ca o carte verde pentru acceptarea de către industrie”, a adăugat Hardell.

În 2020, vicepreședintele ICNIRP, Eric van Rongen, Ph.D., a declarat că 5G este sigur pentru oameni atât timp cât nu sunt depășite nivelurile limită ICNIRP.

Van Rongen a mai spus că liniile directoare ale ICNRIP despre ‘siguranța 5G’ au fost ‘dezvoltate după o analiză amănunțită a întregii literaturi științifice relevante’.

Cu toate acestea, Nilsson a declarat că orientările ICNIRP au fost elaborate prin luarea mediei nivelurilor de radiofrecvență pe parcursul a 6 minute, ceea ce estompează pericolul real, deoarece turnurile 5G pot emite semnale pulsatorii.

Cercetările anterioare au arătat un risc suplimentar din cauza radiațiilor pulsatorii, a spus Nilsson.

Ea a precizat că, potrivit autorilor unei analize din 1971 a studiilor științifice privind CEM efectuate până la acea dată, cercetătorii din URSS, SUA și Cehoslovacia au concluzionat în mod independent că radiațiile cu unde pulsate pot provoca efecte biologice mai mari la animale – inclusiv afectarea organelor și moartea – decât aceeași frecvență atunci când nu este pulsată.

Nilsson a declarat că este neștiințific din partea lui van Rongen să afirme că studiile au dovedit siguranța 5G în ceea ce privește sănătatea umană.

„Eric van Rongen nu va putea face referire la astfel de studii, pentru că pur și simplu nu există!” a declarat Nilsson.

SANATATE SOCIAL ULTIMELE STIRI