Fermierii români, revoltați. ANAF le-a blocat activitatea

Fermierii români, revoltați. ANAF le-a blocat activitatea

Producătorii români, sabotați de ANAF

De parcă nu ar fi fost de ajuns că Marcel Ciolacu le-a promis ucrainenilor că le facilitează transportul a 4 milioane de tone pe lună de cereale, în loc de 2 milioane, ca până acum, fermierii au mai primit o lovitură de la statul român. Aceștia s-au trezit că legumele, cartofii, fructele și pepenii din ferme au fost declarate de ANAF produse cu risc fiscal ridicat, blocându-le marfa din cauza sistemului electronic neadaptat unui flux de date foarte mare. Consecința este că, în așteptarea deblocării sistemului ANAF, marfa se strică și nimeni nu-i despăgubește.

În acest moment, fermierii români sunt loviți din toate părțile. Cerealele nu și le pot vinde că nu au loc în port de ucraineni, cărora Ciolacu le-a mai și promis că le va dubla marfa transportată. Mai nou, în lupta cu marea evaziune fiscală, ANAF a lovit tot în producătorii români, și nu în importurile masive de produse agroalimentare, sursa marii evaziuni fiscale din România.

Astfel, cartofii, legumele, pepenii și fructele au fost considerate produse cu risc fiscal ridicat, amestecându-se producția internă cu importurile, iar birocrația și un sistem electronic defectuos au făcut ca fermierii să nu poată obține coduri în timp util, pierzând și marfa, care, pe timpul verii, se depreciază foarte repede.  Uniunea Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) a adresat o scrisoare deschisă către șefa ANAF și către ministrul Agriculturii în care le cere să elimine blocajele din E-transport. ”Produsele obținute de membrii noștri producători de cartofi, legume, fructe și pepeni au fost introduse prin OPANAF nr. 12/2022, la produse cu risc fiscal ridicat, comercializate în relaţia B2B, deși sunt persoane juridice care au contracte încheiate pentru ponderea majoritară a producției, înregistrează în sistem și realizează factură electronică care poate fi confirmată și verificată oricând, având fiscalizare 100%. În campaniile de recoltat, website-ul ANAF nu face față volumului mare de procese, mai ales în perioadele aglomerate, atunci când contabilii trebuie să încarce declarațiile și documentele necesare.

Înregistrările fiscale periodice și declarațiile sunt imposibil de operat uneori, deoarece platforma se blochează constant, dă erori sau nu mai este accesibilă pe perioade de câteva ore. Au fost cazuri când a durat și 3 ore până s-a putut înregistra și obține codul UIT sau a dat eroare și după 4-5 ore și nu s-a putut emite din cauza capacității insuficiente de operare a website-ului”, atrage atenția UNCSV.

Piedici peste piedici

Reprezentanții fermierilor cer ANAF și Ministerului Agriculturii să ofere soluții pentru ca producția horticolă să nu se degradeze și să nu primească amendă producătorul/furnizorul-transportatorul și cumpărătorul. ”Cartofii, legumele, fructele și pepenii sunt perisabile și, mai ales în perioada de vară, se degradează rapid dacă sunt ținute câteva ore în plus și cresc cantitățile refuzate și neachitate de cumpărători/retaileri. Există și diferențe între marfa brută și marfa netă plătită, care vor fi aflate de furnizor optimist la câteva zile după livrare, dar înțelegem că se realizează facturi storno dacă există diferență între suma facturată și suma acceptată la plată și încasată efectiv.  Principala problemă aici este că ANAF preia sumele facturate inițial, inclusiv la decontarea TVA, nu se calibrează cu situațiile existente în balanță/bilanț și apar diferențe care se clarifică/rectifică foarte greu și mult mai birocratic. Asigurați-vă că platforma E-Transport este stabilă, ușor de utilizat și capabilă să facă față volumului mare de date. Dificultățile tehnice pot crea haos, pierderi și întârzieri inutile!”, se precizează în scrisoarea deschisă a UNCSV.

Producătorii, vânați de autorități

O altă problemă majoră semnalată de UNCSV este legată de faptul că, atunci când cumpără material de plantare din afara țării, producătorii români trebuie să obțină codul UIT. Și asta în condițiile în care nicio țară europeană nu obligă firmele exportatoare să obțină această înregistrare în România, deoarece materialul de plantat (sămânța/tuberculi) are etichetă și pașaport, nefiind destinate consumului. ”Cum se justifică introducerea cartofului pentru sămânță pe lista produselor cu risc fiscal ridicat? În ce constă acest risc când vorbim de un produs cu regim special, cu trasabilitate 100%? Toate aceste blocaje duc la necesitatea angajării unei persoane care să se ocupe special de acest lucru, resurse suplimentare, birocratizare, etc.”, se mai arată în documentul semnat de UNCSV.

Claudia Marcu – Național

ECONOMIC SOCIAL ULTIMELE STIRI