Fritz a cumpărat fotografii furate de pe internet cu 1,5 milioane de lei

Fritz a cumpărat fotografii furate de pe internet cu 1,5 milioane de lei

Administrația Fritz a prezentat vineri, marele proiect (mare pentru că are o valoare de peste 28 de milioane de euro, fără TVA) de regenerare urbană a Pieței Traian.

Studiul de fezabilitate, pe care Primăria Timișoara a aruncat  peste 1,5 milioane de lei, a fost realizat de Planwerk Arhitectura și Urbanism – Consipro – Melnytopo SRL – Studio de Peisaj Ana Horhat SRL – Prodeco Arhitectura și Inginerie – Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei.

Rezultatele studiului, pentru care s-a ”lucrat” 6 luni, au fost prezentate prin câteva imagini realizate pe calculator. Și, ciudat, în Piața Traian au apărut mai multe clădiri, au dispărut liniile de tramvai, iar Biserica Ortodoxă Sârbească a fost înlocuită de una evanghelică-luterană.

Așa cum au descoperit colegii de la Sursa de Vest, fotografiile prezentate presei și care urmează să fie arătate și consilierilor locali, au fost furate dintr-un proiect realizat în anul 2016, de firma suedeză Land Arkitektur, pentru piaţa centrală din orăşelul Skövde, proiect finalizat în 2019.

În noua ”viziune” a Pieței Traian au fost scoase linii de tramvai, Biserica Ortodoxă Sârbească a fost înlocuită cu o biserică evanghelică-luterană și mai mulți copaci, care, pentru 1,5 milioane de lei, au fost șterși în Photoshop, scrie Ziua de Vest.

După ce frauda a fost constatată, angajații lui Fritz s-au grăbit să spună că au comis o ”regretabilă greșeală”, și au trimis alte poze, din cu totul alte părți ale zonei Traian. Semn că randările copiate din Suedia fac parte din studiul oficial pentru care timișorenii au plătit 1,5 milioane de lei.  

Firma clujeană Planwerk Arhitectură și Urbanism este una dintre firmele prietene ale administrația Fritz, fiind  o colaboratoare constantă a Vitamin Arhitects, firmă înființată de Rudolf Graef, fost consilier personal al primarului Dominic Fritz.

La Timișoara, Planwerk Arhitectură și Urbanism s-a remarcat prin faptul că a lucrat 11 ani, încă din vremea lui Ciuhandu, la noul Plan Urbanism General al Municipiului Timișoara.

POLITICĂ SOCIAL ULTIMELE STIRI