Polițiștii vor primi bani de chirie și pentru cumpărarea unei locuințe după condiții noi

Polițiștii vor primi bani de chirie și pentru cumpărarea unei locuințe după condiții noi

Polițiștii primesc o compensație lunară pentru chirie sau la achiziționarea unei locuințe prin credit ipotecar/imobiliar. Guvernul vrea să modifice condițiile pentru care se oferă acei bani, fiind pregătit un proiect de Hotărâre în acest sens, scrie HotNews.ro.

Conform documentului, vor beneficia de astfel de sume lunare polițiștii care sunt numiți în prima funcție sau cei care sunt mutați în altă localitate decât cea în care își au domiciliul, pentru chiria aferentă locuinței care se află la o distanță de maximum 70 km de locul de muncă.

De asemenea, se reglementează situația când intervin modificări succesive ale raportului de serviciu și:

  • se elimină prevederile referitoare la situația soților despărțiți în fapt
  • se introduc noi cazuri în care compensația lunară pentru chirie se plătește în continuare, respectiv pentru cei care sunt detașați în altă localitate, decât cea în care au închiriat spațiul de locuit și nu optează pentru acordarea compensației pentru chirie în localitatea unde au fost detașați. Același lucru și în cazul în care se află în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, ori 3 în cazul copilului cu handicap. De asemenea, compensația nu se va acorda polițiștilor care au înstrăinat o locuință aflată în proprietatea lor sau a soției/soțului, cu intenția de a beneficia de compensația lunară pentru chirie, similar legislației cadrelor militare.

Compensația pentru chirie se ridică la:

  • 50% din salariul lunar, dacă locuința închiriată se află în municipii, stațiuni turistice ori balneare, dar nu mai mult decât este prevăzut în contractul de închiriere
  • 40% din salariul lunar dacă locuința închiriată se află în alte localități decât cele pentru care se aplică 50%, dar nu mai mult decât este prevăzut în contractul de închiriere

Aceste compensații se aplică și pentru ratele la credit, aici precizându-se că nu intră costurile legate de rambursarea anticipată, eventualele dobânzi penalizatoare și alte costuri care nu se regăsesc în graficul de rambursare a ratelor lunare.

Distanța între locul de muncă și adresa imobilului închiriat/cumpărat pe traseul cel mai scurt de deplasare se va calcula cu ajutorul Google Maps.

JUSTITIE SOCIAL ȘTIRI ULTIMELE STIRI