Un fost polițist de la Secția 5 Constanța, condamnat definitiv într-un dosar de corupție, a cerut revizuirea dosarului care l-a trimis după gratii. Dar judecătorii au preferat să-l păstreze la „răcoare“, iar hotărârea este definitivă, scrie FocusPress.
Gigi Cristian Rusescu, fost polițist la Secția 5 din cadrul Poliției Municipiului Constanța, al cărui nume a apărut și în mega-dosarul „Mafia de la Rutieră“, din 2009, a cerut revizuirea dosarului în care a fost trimis în judecată, în urmă cu şase ani, apoi condamnat, fiind acuzat pentru fapte de corupție.
Acuzațiile
Rusescu a fost acuzat de trafic de influență și de înșelăciune, după ce l-a amenințat pe un șofer că îi va lua permisul de conducere pentru o faptă contravențională pe care acesta, în realitate, nu o săvârșise. Practic, așa cum au reținut procurorii, omul legii a oprit un autoturism, condus de către un cetăţean turc, invocând o contravenție la regimul rutier, pe care șoferul știa că nu a comis-o. Pentru a nu lua măsurile legale față de conducătorul auto, polițistul i-a solicitat o sumă de bani, primind 400 de lei.
Şoferul a sesizat imediat Serviciul Județean Anticorupție Constanța, în scurt timp fiind realizată prinderea în flagrant a agentului de poliţie, după ieşirea din serviciu. El a fost condus la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită, care a fost preschimbată, ulterior, în trafic de influență și înșelăciune.
În 2017, Rusescu a fost trimis în judecată, iar în 2019 a fost condamnat, definitiv, la 2 ani de închisoare cu suspendare. În urma contopirii pedepselor din dosarul privind denunțul șoferului turc și din cel privind „Mafia de la Rutieră“, fostul polițist a fost condamnat, definitiv, la 13 ani de închisoare cu executare, în două dosare ale căror pedepse au fost contopite.
După condamnare, fostul polițist a deschis mai multe acțiuni, fiind vorba de căi extraordinare de atac, precum revizuirea în dosarul pentru trafic de influență, precum și o contestație în anulare. Contestația a fost respinsă definitiv în decembrie 2022, iar cererea de revizuire a fost respinsă de Tribunal o lună mai târziu.
Ulterior, cererea de revizuire a ajuns la Curtea de Apel Constanța unde, vineri, 13 octombrie a.c., judecătorii au respins definitiv această acțiune, ca fiind nefondată.