Curtea de Apel Paris a refuzat, miercuri, predarea lui Paul-Philippe de România, invocând compunerea nelegală a completului de judecată din România, au precizat surse judiciare.
Faptul că unul dintre judecători nu ar fi depus jurământul la învestirea în funcţie poate fi considerat o imixtiune în procedura de judecată a instanţelor din ţara noastră, mai precizează sursele judiciare, iar reprezentantul parchetului francez a anunţat că va face recurs în speţa Prinţului Paul.
Sursele respective mai spun că elementul straniu din această soluţie este faptul că pare a fi o rejudecare a cauzei de către instanţele din Franţa.
Acesta este atributul exclusiv al instanţei naţionale, au mai afirmat sursele menţionate.
Pe 17 mai, Ministerul Justiţiei a prezentat o situaţie a persoanelor căutate sau date în urmărire pentru executarea unor pedepse dispuse de instanţele din România, precum şi ţările în care acestea se află şi stadiul procedurilor desfăşurate pentru a fi aduse în ţară.
Astfel, potrivit situaţiei prezentate de către reprezentanţii MJ, Prinţul Paul este urmărit internaţional în baza unui mandat european de arestare emis de Curtea de Apel Braşov la 18.12.2020 pentru executarea pedepsei de 3 ani şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, complicitate la abuz în serviciu – pagubă: 9.523.769 euro.
Prinţul Paul Phillipe al României a fost localizat pe teritoriul Franţei, procedura fiind în curs ,autorităţile franceze au solicitat sentinţa de condamnare – fond şi apel – tradusă în limba franceză, condiţii de detenţie şi alte informaţii legate de desfăşurarea procesului penal – după o scurtă perioadă în care a fost deţinut în arest preventiv de CA Paris, a fost liberat pe cauţiune.