Cerealele ucrainene nu s-au importat, s-au adus fără acte

Cerealele ucrainene nu s-au importat, s-au adus fără acte

Pe site-ul Autorității Vamale Române a apărut un comunicat halucinant. Instituția anunță că, în ultimele șase luni, nu au fost înregistrate importuri de cereale din Ucraina. Și asta în condițiile în care, potrivit datelor oficiale ale Comisiei Europene, România a importat sute de tone din această țară doar în ultima lună. Concluzia este una singură. Dacă nu s-au înregistrat operațiuni vamale, miile de tone de cereale din Ucraina importate în ultimele șase luni intră la evaziune fiscală.

Iritată de informațiile privind importurile de cereale din Ucraina apărute în mass-media, Autoritatea Vamală Română a trântit un comunicat de presă în care arăta că, în ultimele șase luni de zile, în România nu a fost importat niciun gram de cereale din Ucraina, scrie Claudia Marcu pentru Național.

Astfel, instituția a precizat că, potrivit datelor pe care le deține, în ultimele 6 luni au fost înregistrate zero operațiuni vamale de importuri din Ucraina pentru categoriile de produse agricole grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui.

”Ca urmare a informațiilor apărute în mass-media referitoare la pretinsele importuri pe teritoriul României a unor categorii de cereale originare din Ucraina, și anume grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui, Autoritatea Vamală Română amintește că, până la data de 15 septembrie 2023, punerea în liberă circulație sau plasarea sub regim de antrepozit vamal, de zonă liberă sau de perfecționare activă a respectivelor produse a fost interzisă în țara noastră. Având în vedere că, începând cu data de 16 septembrie 2023, Comisia Europeană nu a adoptat măsuri similare, a fost necesară luarea de măsuri care să vină în sprijinul fermierilor și producătorilor locali.

Astfel, în România, a fost adoptată Ordonanța de Urgență nr 84/2023 privind instituirea unor măsuri de reglementare a importurilor de produse agricole din Ucraina sau Republica Moldova conform căreia grâul, porumbul, rapița și floarea-soarelui se pot importa numai pe bază de autorizație de import. Deși ordonanța a intrat în vigoare la data de 13 octombrie, nici în perioada 16 septembrie – 13 octombrie și nici de atunci până în prezent nu au fost înregistrate operațiuni de import pentru produsele agricole originale din Ucraina”, se precizează în comunicatul Autorității Vamale Române.

Potrivit datelor oficiale de la Comisia Europeană, pe agridata, importurile din Ucraina nu s-au oprit deloc. Cel mai mult au fost importate cantități de porumb, ulei de floarea soarelui, semințe de floarea soarelui și rapiță, acumulându-se cantități de mii de tone.

Numai în ultima lună, pe site-ul Comisiei Europene sunt înregistrate importuri ale României din Ucraina de 355 tone de porumb, la prețuri cuprinse între 0,30 euro/kg și 2,84 euro/kg, 342 tone de ulei floarea soarelui, la prețuri cuprinse între 0,86 euro/litru și 1.02 euro/litru, precum și 64 tone de semințe de floarea soarelui, la preț de 1,11 euro/kg. Și asta nu este totul. Pentru că importurile din Ucraina s-au făcut și prin Republica Moldova, de acolo intrând cantități uriașe de cereale. Astfel, în ultima lună, prin Republica Moldova s-au importat 15.402 tone de porumb, 7.000 tone de rapiță, 19.000 tone de semințe floarea soarelui, precum și 180 tone de ulei de floarea soarelui.

Ucraina se laudă cu exporturile

Ucraina se laudă că a exportat şapte milioane de tone de mărfuri de la crearea, în luna august, a unui coridor prin Marea Neagră. „Două sute de nave au exportat şapte milioane de tone de mărfuri, iar printre aceste mărfuri se numără cel puţin cinci milioane de tone de produse agricole ucrainene”, a declarat ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov. Potrivit Agerpres, pe 27 octombrie, Ucraina anunța că a exportat 1,3 milioane de tone de mărfuri. Cifra de şapte milioane, salutată luni chiar de preşedintele Volodimir Zelenski, sugerează că exporturile au crescut brusc în luna noiembrie.

ECONOMIE JUSTIȚIE ULTIMELE STIRI