România a cumpărat două elicoptere H215M Airbus cu 150 de milioane de euro

România a cumpărat două elicoptere H215M Airbus cu 150 de milioane de euro

Cele mai scumpe elicoptere ale MApN. 150 de milioane de euro este valoarea contractului semnat la sfârșitul anului trecut de Ministerul Apărării Naționale pentru achiziția a două elicoptere H215M de luptă anti-navă de la compania franceză Airbus. Modificările, modernizarea și mentenanța celor două elicoptere vor fi realizate la IAR Brașov.

Sistemul de rachete și muniția aferentă, evaluate la peste 30 de milioane de euro pentru cele două elicoptere, vor fi livrate de filiala italiană a francezilor de la MBDA, transmite DeFapt.ro.

Ministerul Apărării Naționale a cerut în toamna anului 2022 acordul prealabil al Parlamentului României pentru a cheltui 150 milioane de euro pentru a achiziționa două elicoptere H215M cu capabilități de luptă la suprafață pentru Forțele Navale Române.

La solicitarea DeFapt.ro, Biroul de Presă al ministerului Apărării a transmis că în suma estimată au fost incluse și costurile legate de „achiziția și instalarea la bordul aeronavelor a echipamentelor specifice capabilității de luptă anti-navă la suprafață, suportul logistic integrat pentru operarea elicopterelor și a sistemelor de armament, instruirea personalului navigant și asigurarea stocurilor de muniție pentru sistemele de luptă”.

Drept consecință, susține MApN, prețul final al elicopterelor H215M produse pentru Forțele Navale Române diferă de prețul unui elicopter similar produs pentru domeniul aeronautic civil.

Diferența s-ar reflecta în sistemele suplimentare montate și integrate la bordul aeronavei pentru executarea misiunilor militare deasupra mării, potrivit Armatei.

În plus, alegerea platformei de elicopter H215M pentru integrarea capabilităților specifice de luptă anti-navă la suprafață s-a făcut având în vedere atât faptul că există deja alte forțe navale care au în dotare și operează elicoptere H215M.

Adică Forțele Navale ale Republicii Chile, spre exemplu, operează elicoptere H215M împreună cu fregatele tip T22, identice cu fregatele T22 „Regele Ferdinand” și „Regina Maria”.

Ce nu spune Ministerul Apărării Naționale este faptul că cele două fregate românești au fost lăsate de izbeliște în ultimii șapte ani, după ce licitația pentru modernizarea acestora a fost anulată.

De-a lungul anului 2023, conform unor surse din MApN, reprezentanții companiei Airbus au încercat să majoreze cu cel puțin 25 de milioane de euro prețul de vânzare al celor două elicoptere. Motiv pentru care ar fi tergiversat semnarea contractului.

MApN, însă, nu a confirmat aceste informații. Contractul a fost semnat la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, fără ca acest lucru să fie anunțat oficial de Ministerul Apărării Naționale.

DeFapt.ro a aflat că valoarea finală a contractului a rămas 150 de milioane de euro, din care 30 de milioane de euro reprezintă suma alocată pentru sistemul de rachete și muniția aferentă. Contractul pentru rachete a fost semnat cu filiala italiană a francezilor de la MBDA.

Prin această achiziție, MApN se laudă că a creat posibilitatea de a angaja participarea industriei de naționale de apărare, prin producătorul autohton de aeronave IAR Brașov, care are exclusivitate să vândă în România elicopterele H215M produse de fabrica Airbus Helicopters.

MApN susține că cele două elicoptere vor fi configurate la Brașov special pentru executarea oricărui tip de misiune deasupra mării și în orice condiții hidrometeorologice, inclusiv în condiții de givraj. În plus, vor fi echipate cu cele mai moderne sisteme de mascare a aeronavei și cu capabilități de lovire la suprafață la distanțe foarte mari.

„În implementarea programelor de achiziții, se are întotdeauna în vedere valorificarea la maximum posibil a oportunităților de cooptare a industriei naționale de apărare. În această situație, IAR Brașov S.A. este singura facilitate de mentenanță acreditată în România care poate executa modificări/modernizări ale configurației unui elicopter militar, asigurându-se astfel un suport logistic integrat adecvat pe durata ciclului de viață”, a mai transmis MApN.

Paradoxal, până acum, programele de achiziții ale MApN au fost realizate prin contracte de tipul „Guvern la Guvern”, tocmai pentru ca firmele producătoare de armament să evite investițiile în industria națională de apărare.

SOCIAL ULTIMELE STIRI