Adjunctul IPJ Cluj chemat ca martor la DNA Cluj pentru a da explicații cu privire la faptele de corupție ale superiorului său

Adjunctul IPJ Cluj chemat ca martor la DNA Cluj pentru a da explicații cu privire la faptele de corupție ale superiorului său

Adjunctul IPJ Cluj, Ciprian Neag,  a mers marți la DNA Cluj pentru declarații de martor în dosarul de corupție în care șeful său, chestorul Mihai Rus.

El a fost pus la rândul său sub acuzare pentru fapte de omisiunea sesizării organelor de anchetă cu privire la comiterea unor fapte penale.

Ciprian Neag ar fi respins categoric orice implicare, faptul că ar avea cunoștință de demersurile nelegale ale lui Rus.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat oficial, luni, 17 iunie, că Mihai Rus, șeful IPJ Cluj, a fost reținut pentru 24 de ore pentru că a încercat să fenteze radarul.

Potrivit sursei citate, el a fost reținut pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 fapte) și fals în declarații.

„În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 588/VIII/3 din 17 iunie 2024, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 17 iunie 2024, a suspecților: RUS MIHAI, chestor de poliție și șef al Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Cluj, pentru săvârșirea infracțiunilor de:- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 fapte),- fals în declarații”, au informat reprezentanții DNA.

Concret, în urma discuțiilor purtate s-ar fi hotărât ca suspectul Rus Mihai să comunice numele unei alte persoane care ar fi condus autoturismul în ziua evenimentului (ceea ce ar fi și făcut în data de 22 mai 2024), iar agentul constatator, Raul Ioan Pașca, să nu aplice sancțiunea contravențională corespunzătoare până la împlinirea termenului de prescripție., se mai precizează în același comunicat.

„De asemenea, s-ar mai fi stabilit ca suspectul Rus Mihai să nu dispună cercetarea disciplinară a agentului de poliție Paşca Ioan-Raul în contextul de mai sus. Suspecților Rus Mihai, Rotar Aurelian Mircea, Paşca Ioan-Raul și Mureşan Cătălin-Claudiu li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, au confirmat reprezentanții DNA.  

JUSTIȚIE SOCIAL ULTIMELE STIRI