Cercetătorii au rescris codul genetic al celulei unui microb

Cercetătorii au rescris codul genetic al celulei unui microb

O echipă de cercetători de la Cambridge a reușit, să rescrie codul genetic al unui microb, creând o celulă sintetică cu capacitatea de a dezvolta noi polimeri, care nu se întâlnesc în natură în acest moment, informează Financial Times.

Descoperirea, revoluționară, va permite crearea unor noi materiale, de la plastic, la antibiotice.

Modificarea codului, vechi de trei miliarde de ani, prin care ADN-ul instruiește celulele să formeze lanțuri de aminoacizi prin intermediul cărora se construiesc moleculele vieții, nu a fost posibilă până în acest moment.

Deși cercetătorii cunosc deja toate informațiile despre manipularea și scrierea ADN-ului, codul nu a putut fi modificat până acum. Iar descoperirea este într-adevăr revoluționară,scrie 3dots.ro.

”Este ceva nou și revoluționar în biologie. Aceste bacterii pot fi transformate în fabrici regenerabile, care se pot reprograma, și care pot produce o mulțime de noi molecule cu proprietăți diferite.

Asta înseamnă că medicina și biotehnologia vor beneficia de pe urma acestui lucru, inclusiv în procesul de fabricare a medicamentelor, cum ar fi antibioticele”, a declarat Jason Chin, coordonatorul proiectului de la Laboratorul de Biologie Moleculară MRC.

Cercetarea a fost publicată în Science și se bazează pe o descoperire realizată în 2019, atunci când s-a creat o versiune a microbului intestinal E.coli (Escherichia coli), construit în întregime în laborator.

Acum, oamenii de știință au rescris codul genetic al noii bacterii Syn61, prin care a fost modificat nu numai ADN-ul, dar și mecanismul celular asociat care transformă genele în produse biochimice.

Fapt care a dus la construcția unui nou organism care se dezvoltă identic cu E.coli, dar are proprietăți suplimentare.

SOCIAL STIINTA ULTIMELE STIRI