Soldații americani au asaltat din greșeală o fabrică de ulei

Soldații americani au asaltat din greșeală o fabrică de ulei

Gafa de proporţii a soldaţilor americani – care au luat cu asalt, din greşeală, o fabrică de ulei din Bulgăria .

Operaţiunea, surprinsă de camerele de supraveghere, a avut loc în regiunea Plovdiv. Trupele participau la un exerciţiu NATO în care simulau capturarea şi securizarea unui aerodrom dezafectat. Dar, în timpul misiunii, soldaţii au pătruns într-o clădire de lângă aerodrom, despre care au crezut că era parte a zonei de antrenament. Acolo se aflau însă civili bulgari.

Vassil, muncitor la KIM Engineering: “Eram în spate şi munceam în momentul în care colegii mi-au spus că au intrat soldaţii peste noi. I-am văzut cu mitraliere îndreptate spre noi, eram foarte stresaţi, am început să alerg, eram foarte stresat, nu ştiam ce să fac şi ce să spun.”

În imagini se vede cum unul dintre muncitori ridică mâinile, semn că nu are nimic de ascuns. Înarmaţi cu puşti de asalt, cei şapte militari au cercetat locul timp de câteva minute.

Marin Dimitrov, director al KIM Engineering Ltd: “Militarii au mers peste tot pe proprietatea mea privată. A fost o încălcare ilegală a proprietății mele private. Sunt jignit şi umilit de cele întâmplate. S-au purtat ca și cum am fi bandiți, criminali, chiar dacă desfășurăm activități legale. ”

Raidul a avut loc pe 11 mai şi, potrivit unui comunicat transmis de oficialii americani, nu s-a tras niciun foc de armă. Ambasada Statelor Unite din Bulgaria a prezentat scuze pentru confuzia creată și a spus că anchetează cauzele acestei greşeli. Pe de altă parte, preşedintele bulgar a calificat incidentul drept “inacceptabil”.

Exerciţiul americanilor face parte din operaţiunea “Defender Europe 21”, care a început în mai și se va încheia la finele acestei luni. Este cel mai mare exerciţiu NATO care are loc pe continentul european în ultimele decenii.

INFORMATII MILITARE JUSTITIE POLITICA ULTIMELE STIRI