Pâinea, mai SCUMPĂ, în pofida recordului la producția de grâu

Pâinea, mai SCUMPĂ, în pofida recordului la producția de grâu

Pâinea se scumpește, deși România înregistrează în acest an un record la producția de grâu de la aderarea în Uniunea Europeană.

Cum se explică acest fapt? Aurel Popescu, președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (ROMPAN), a explicat din ce motive scumpește pâinea.

Nu brutarii scumpesc pâinea. Noi suntem victime între prețurile de intrare – la materia primă, gaze, combustibil, forța de muncă – și marile lanțuri de magazine, care fac prețurile cum vor ele. În mare parte, anul acesta este cu totul și cu totul excepțional. Am o experiență de peste 30 de ani în domeniul morărit, panificație și comerț cu cereale și nu s-a mai întâlnit niciodată să ai cea mai mare producție la hectar și cel mai mare preț, cu circa 50 de euro mai mult decât în alți ani în timpul recoltării. 

Prețul energiei electrice s-a dublat de la începutul anului, gazele s-au scumpit cu peste 30%. Când constați că ai costuri mai mari decât prețul la care vinzi, nu ai ce face decât să scumpești pâinea. Ministrul Agriculturii nu a mișcat un deget nici pentru agricultură, nici pentru industria alimentară. Orice scumpire de produs duce la o reducere a vânzării. Pâinea este un element social de care toată lumea ținea cont, mai puțin politicienii, în ultimul timp. 

În ultimii 7 ani, prețul grâului la recoltare era între 650-750 de lei pe tonă. Anul acesta a fost 3 zile 890 de lei, după care a crescut la peste 900 de lei și, în momentul de față, este 1.050 de lei pe tonă. Anul trecut a crescut prețul la acest nivel în septembrie-octombrie, din cauza secetei”, a explicat  Aurel Popescu la Realitatea Plus. 

Aurel Popescu a anunțat că se va scumpi și berea. ”Orzul are un preț cu 45% mai mare decât în anii anteriori.”, a precizat Aurel Popescu, președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase.

ECONOMIC SOCIAL ULTIMELE STIRI