Miercuri, 15 septembrie a.c., Guvernul condus de liberalul Florin Cîțu a adoptat prin hotărâre steagul secuiesc al județului Covasna. Românii din județul Covasna nu sunt reprezentați pe acest simbol local, scrie deputatul Dan Tanasă pe blogul său.
Informația a fost dată publicității de către UDMR, anunțul fiind făcut de către ministrul Cseke Attila.
„De mulți ani de când se încearcă împiedicarea liberă a simbolurilor noastre, a fost o provocare și o sarcină să protejăm ceea ce comunitatea noastră este îndreptățită. În aceste luni, totuși, suntem încântați că avem mijloacele să oficializăm steagurile și emblemele. Toate steagurile și simbolurile aprobate de UDMR vor rămâne comunităților locale”, a afirmat și vice prim-ministrul Kelemen Hunor.
Steagul are în mijloc un scut albastru, care are în centru o mână de cavaler, cu o sabie care taie o inimă. Soarele, semiluna și cele trei stele reprezintă cele trei scaune ale județului. Soarele și luna sunt vechi simboluri ale secuimii după cum scrie chiar Consiliul Național Secuiesc.
Scaunele secuieşti au fost, până la reforma administrativă din 1877, unităţi administrative ale secuilor. După reformă, scaunele au fost desfiinţate, fiind înglobate în comitatele stabilite, teritorial, de noua lege. De exemplu, trei dintre scaunele dinainte de 1877 au fost înglobate în comitatul Ciuc.
Brațul armat și sabia amintesc de vitejia secuilor grăniceri în luptele de apărare împotriva turcilor și a tătarilor, precum și inima străpunsă, ceea ce poate fi interpretat și prin jertfa adusă de strămoșii noștri în luptele de apărare, se arată pe siteul Consiliului Județean Covasna.
Noul steag al județului Covasna reprezintă o versiune stilizată a steagului secuiesc, afirmă Dan Tănasă.