Moscova și Baku – într-o măsură și Kiev – dau ora exactă pentru UE la utilități și combustibili. Acolo trebuie să meargă Guvernul României ca să rezolve dezastrul din iarna asta.
Mai mult ca sigur că prezentand acest tabel (vezi Galeria Foto), voi fi catalogat drept trădător de țară, trădător de UE, spion, poate voi fi ridicat de acasă. De altfel, mă întreabă prieteni și mă înjură hateri: „De ce nu îți vezi de medicamente, unde mafia este cel puțin la fel de mare ca în energie?”.
Și într-adevăr, sunt multe similitudini:
1. Decideți, coalții, asocițtii, camere de comerț, consultanți, lobby-iști, totț pe statele de plată ale importatorilor de medicamente și energie;
2. Agențiile de reglementare au devenit de-a lungul timpului sinecuri politice, unde foarte greu mai găsești expețti autentici care cunosc domeniul. De fapt, dacă urmariti cu atenție, „specialiștii” din cele două domenii, medicamente și energie, sunt când în ministere, când în firmele de audit, când brokeri, când freelanceri. Mercenari.
3. Strategii și politici tarifare și de prețuri care descurajează investițiile în țară și favorizează importurile – după care apar analiști care ne povestesc de vulnerabilitățile date de lipsa investițiilor și de deficitul de balanță comercială.
4. Autorități fricoase, care pentru a lua o decizie în evident interes public cer înainte de toate voie de la Bruxelles, ca să nu îl supărăm.
Toate cele de mai sus ne-au transformat într-o țară dependentă de importuri, fie ele medicamente, energie sau orice altceva. Dependența este mai mare decât ne imaginăm pentru că din corupție, prostie și slugărnicie față de UE ne-am făcut praf toată industria – reamintesc, gazul și petrolul sunt chimie, care aduce, alături de medicamente, jumătate din deficitul balanței comerciale.
„Cât de gravă va deveni situația după închiderea minelor de cărbune ?”
Nu în ultimul rând, atunci când vă uitați în tabel întrebați-vă și în al cui buzunar se duce diferența de 2-3-5 ori dintre prețurile la utilități și combustibili de la noi și cele din Rusia, Azerbaijan și chiar Ucraina (țară în război). Și cât de gravă va deveni situația după închiderea minelor de cărbune, inadecvarea Green Deal-ului la realitățile și nevoile noastre și redundanța exploatării gazelor din proiectul MGD când se dă drumul la Nord Stream și Southern Gaz Corridor. Bonus, Europa Centrală mai are o soluție, Baltic Pipe Project, care va aduce gaz din Mările Nordului și Baltica.
Soluția la criza aflată doar la început din iarna asta și din 2022 este de a pune laolaltă o delegație de la Cotroceni și Victoria care să meargă la Moscova, Baku și Kiev ca să negocieze energie mai ieftină pentru România. Îmbătrânesc, dar tot mai aștept ca orice ardelean naiv un Președinte și un Prim-ministru care să acționeze curajos, în interesul românilor, chiar dacă, ferească sfântul, supărăm Bruxelles-ul.
Opinie de Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj