Singapore-Roboții de monitorizare care patrulează pe străzi limitează „dreptul la viața privată”

Singapore-Roboții de monitorizare care patrulează pe străzi limitează „dreptul la viața privată”

Singapore testează noi roboți care patrulează pe străzi și le fac reproșuri rezidenților care au „comportament social nedorit”, ridicând noi îngrijorări cu privire la dreptul la viața privată în orașul-stat din Asia de Sud-Est. Noua „armă” se adaugă unei panoplii deja bine conturate de tehnologii de monitorizare: insula Singapore are deja un număr mare de camere de supraveghere și stâlpi de iluminat echipați cu tehnologie de recunoaștere facială, permițând autorităților să urmărească mișcările locuitorilor.

Guvernul a promovat mult timp ideea unei „națiuni inteligente” hiper eficiente și avansate din punct de vedere tehnologic. Activiștii cred, totuși, că dreptul la viața privată este sacrificat și că rezidenții nu au suficient control asupra utilizării datelor lor.

Singapore a fost adesea criticată pentru suprimarea libertăților civile, iar cetățenii sunt obișnuiți cu mai multe controale, dar există semne de neliniște tot mai mare din cauza tehnologiei intruzive.

Roboții din Singapore sunt echipați cu câte șapte camere care detectează „comportamentul social nedorit” și îi avertizează pe infractori.

Fumatul într-o zonă neautorizată, parcarea necorespunzătoare a bicicletei sau nerespectarea regulilor de distanțare legate de Covid-19, sunt considerate comportamente necorespunzătoare.

Unul dintre roboți, de tip „Xavier”, s-a îndreptat spre clădirile de locuințe sociale și s-a oprit în fața unui grup de pensionari care urmăreau un joc de șah. „Vă rugăm să păstrați o distanță de un metru, vă rog să nu formați grupuri mai mari de cinci persoane”, a spus robotul.

„Îmi amintește de Robocop”, spune Frannie Teo, o asistentă în vârstă de 34 de ani.

Dă impresia „unei lumi distopice a roboților (…) și încă mai am îndoieli cu privire la acest tip de concept”, mărturisește ea.

Insula cu aproximativ 5,5 milioane de locuitori are 90.000 de camere pentru poliție, un număr care se va dubla până în 2030. De asemenea, folosește recunoașterea facială, prin intermediul dispozitivelor instalate adesea pe faruri, pentru a identifica oamenii într-o mulțime.

SURSA ARTICOLULUI

SOCIAL ULTIMELE STIRI