Virgil Magureanu: In ’89 am avut o lovitura de stat militara organizata de KGB și CIA. Se știa din anii ’70 ca Ion Iliescu va fi succesorul lui Ceaușescu.

Virgil Magureanu: In ’89 am avut o lovitura de stat militara organizata de KGB și CIA. Se știa din anii ’70 ca Ion Iliescu va fi succesorul lui Ceaușescu.

Virgil Magureanu, fostul sef al SRI, a declarat la Realitatea TV ca în decembrie 1989 am avut o lovitura de stat militara, reușita parțial, și ca aceasta ar fi fost organizata de KGB și CIA. Fostul șef al SRI spune ca datele loviturii de stat se știau din septembrie ’89.

Ideea unei lovituri militare de stat este susținuta, în opinia lui Magureanu, si de succesiunea unor operațiuni militare de dinaintea fugii lui Ceausescu si pana s-a declarat ca situația e sub controlul armatei și a avut loc acea fraternizare a armatei cu populația. „Ma îndoiesc ca în decembrie ’89 sentimentul anticomunist a fost unul atât copleșitor. El a apărut câteva săptămâni mai târziu”.

Magureanu spune ca încă din a doua jumătate a anilor ’70 se știa ca succesorul regimului Ceaușescu și a lui personal va  fi Ion Iliescu și crede ca marginalizarea lui Iliescu din ultima perioada a regimului comunist a fost si din aceasta cauza.

Fostul șef al SRI spune ca arestarea si condamnarea generalilor Stanculescu și Chitac este o farsa judiciara sinistra. „Nu e vorba numai de contribuția generalului Stanculescu, de neînlocuit în acele evenimente, dar cineva vrea sa ne adoarmă cu ideea ca dacă a scos în fata niște țapi ispășitori ei scapă nevinovați.”

Dezvăluirile care stau la baza dezbaterilor media din ultimele doua zile au fost făcute de Virgil Magureanu in ultima sa carte referitoare la evenimentele din decembrie 1989.

„Nu era o persoana dotata cu prea mult curaj. Nu avea vocația unui personaj eroic. Nu l-am fi putut vedea vreodată îndemnând tinerii la lupta pe baricade. Profita însă de orice situație chiar dacă nu avea niciun merit acolo”, este descrierea făcută în carte lui Ion Iliescu de către Virgil Magureanu.

Sursa: hotnews

POLITICA SOCIAL ULTIMELE STIRI