Răzvan Savaliuc: Asasinii economici guvernamentali trebuie lichidați politic.Adevărata vină o poarta fosta guvernare PNL, care a permis furnizorilor de pe piața energiei sa bage Romania în faliment

Răzvan Savaliuc: Asasinii economici guvernamentali trebuie lichidați politic.Adevărata vină o poarta fosta guvernare PNL, care a permis furnizorilor de pe piața energiei sa bage Romania în faliment

Scris de: Razvan SAVALIUC

Cine a orchestrat hotia cu facturile umflate la energie, care arunca Romania si pe romani in faliment total?

In fata furiei populare – care ameninta cu un adevarat Kazahstan –, in fata oamenilor care au ajuns sa faca infarct citind facturile primite acasa, guvernantii arunca vina, in mod las si ticalos, exclusiv pe furnizorii de electricitate si gaze care au umflat facturile.

Unul mai idiot ca altul, guvernantii ba cer sa nu se plateasca facturile (sa facem reclamatii la furnizori si la ANRE); ba ne spun ca vor fi emise alte facturi, ca nu se vor calcula penalitati, ca se va reduce TVA-ul; ba ne-o baga cu o rezolvare pana la 1 aprilie… Nu au nicio strategie. Aud toate prostiile posibile, mai putin adevarul.

Anume ca adevarata vina o poarta fosta guvernare PNL, care a permis furnizorilor de pe piata energiei sa bage Romania in faliment, prin asa-zisa “liberalizare a pietei”. In mod deliberat.

Aici nu e vorba de nicio prostie, ci de vanzarea natiunii de catre niste iresponsabili, care si-au tradat poporul si care trebuie arestati.

Paralizat de frica in fata furiei populare, Guvernul, prin premierul de carton Nicolae Ciuca si ministru Energiei Virgil Popescu (un veritabil pacalici), iese si ne ameteste ca ar fi vorba de lacomia furnizorilor de energie, pentru a ascunde vina liderilor PNL care au produs dezastrul, liberalizand preturile la gaze (din 2020) si cele de la energie electrica (din 2021). Guvernul Meu PNL este cel care a liberalizat preturile, fara sa ne oblige nimeni, in conditiile in care gazul si energia sunt ale Romaniei, iar Romania nu-si permitea din punct de vedere economic sa treaca la liberalizare.

Romania si noi, toti cetatenii, suntem azi falimentati prin punerea in situatia revoltatoare de a ne cumpara propriul gaz si propria energie electrica la preturi exorbitante (cele mai mari din lume). Mare parte din acesti bani trebuie sa acopere gaurile de la buget lasate de fostul premier Florin Cîțu, iar restul se va duce la smecherii din piata energiei, care fac specula cu energia noastra pentru ca li s-a dat voie sa o faca.

Asasinii economici guvernamentali, impreuna cu “baietii destepti” din energie, ne termina in plina iarna – nu doar pe noi, cetatenii, ci mai ales companiile romanesti care se inchid una dupa alta, pentru ca nu pot plati facturile care li se emit.

S-a ajuns aici sub obladuirea Marelui Prost de la Cotroceni si a SRI-ului condus de Eduard Hellvig, care nu a luat masuri de aparare a sigurantei nationale.

Daca PSD nu va condamna imediat actele de vanzare de tara ale guvernantilor PNL si nu va forta trecerea imediat la sistemul de piata reglementata de dinainte de liberalizare, va deconta efectele furiei populatiei, care mai are un pic si va umple strazile exact ca in Kazahstan.

Va dau exemplu doar ce s-a intamplat cu gazele romanesti incepand cu 1 iulie 2020, data din care piata s-a “liberalizat” prin voia Guvernului Meu condus de Ludovic Orban. Prin Ordonanta de Urgenta nr. 1/2020, semnata de premierul de atunci Ludovic Orban, ministrul Finantelor Florin Citu si ministrul Energiei Virgil Popescu, s-a impusca pana la 30 iunie 2020” producatorii care desfasoara activitati de extractie si de vanzare a gazelor au obligatia sa vanda cu pretul de 68 lei/MWh, in conditiile reglementate de ANRE”.

Deci, atentie, pana in vara lui 2020 pretul per MWh la gaze a fost de 68 lei!!!

Cum s-a ajuns ca dupa circa un an sa se ajunga la preturi de 400-500 lei/MWh sau chiar mai mult? Veti vedea in continuare…

Apoi, prin OUG nr. 106/25.06.2020, aceeasi tripleta Ludovic Orban, Florin Citu si Virgil Popescu a amestecat energia cu jocurile de noroc (ca sa nu bata la ochi) si a modificat Legea nr. 123/2012 a energiei si gazelor naturale, impunand printre multe altele, la art. 179, alin. 2, lit. g): “inmagazinarea subterana a gazelor naturale pana la sfarsitul ciclului de extractie 2020-2021”.

Ce s-a intamplat mai departe pe piata gazelor dupa aceste reglementari? ANRE nu a mai avut obligatia sa impuna ca furnizorii de gaze sa faca stocuri peste iarna de gaze, cum o facea an de an pana in 2020, iar din 2021, pe timpul verii, marii detinatori de gaze din Romania au inceput sa vanda gazele din subteran, la export, la preturi derizorii fata de cele practicate pe piata interna din Romania.

Conform informatiilor publice de pe site-ul ANRE, pe timpul verii, in loc sa se stocheze gaze pentru a se trece cu bine iarna, s-au vandut la export, luna de luna, milioane de MWh, dupa cum urmeaza:

– iulie 2021

gaze romanesti exportate cu 80,78 lei/MWh

gaze romanesti vandute la intern cu 142,33 lei/MWh

– august 2021

gaze romanesti exportate cu 86,81 lei/MWh

gaze romanesti vandute la intern cu 176,71 lei/MWh

In documentele publice ale ANRE nu se spune cine sunt agentii economici care jonglau cu aceste preturi, informatia fiind bagata la secret.

Deci, peste vara, gazul romanesc se exporta la jumatate din pretul practicat catre consumatorii interni! Iar autoritatile romanesti asistau impasibile cum consumatorii romani plateau aproape dublu. Protectie economica si liberalizare in toata regula.

Apoi, spre venirea toamnei, prin Legea 259/29.10.2021 semnata de presedintele Camerei Deputarilor Florin Roman (PNL) si presedintele Senatului Anca Dragu (USR), s-a stabilit un pret de referinta al gazelor naturale la 125 lei/MWh si un plafon maximal de 250 lei/MWh.

Deci statul roman, in mare respect fata de cetateni si mediul de afaceri romanesc, a urcat pretul sau de exploatare si vanzare al gazelor, care era de 68 lei/MWh in vara lui 2020, la pretul de 125 lei/MWh. Aproape dublu. Ca sa faca venituri la buget, atat din acest pret de referinta, cat si din TVA-ul aplicat la pretul final.

In timp ce pe furnizorii de gaze i-a lasat sa urce preturile de la pretul de referinta de 125 lei/MWh, pana la 250 lei/MWh (profit 100% asigurat), adica de peste 3,6 ori mai mult fata de pretul reglementat din 2020.

Curata hotie! Totul in numele liberalizarii pietei de gaze!

Inutil sa adaugam ca, in realitate, preturile la gaze naturale au explodat pe piata libera, depasind 500 lei/MWh, insa Romania, ca stat producator, nu ar fi trebuit sa ajunga in criza economica din cauza gazelor daca PNL nu trecea prosteste la liberalizarea pietei, fara ca nimeni sa ne oblige.

Nenorocirea este ca romanii sunt obligati azi sa isi plateasca propriul gaz la preturi exorbitante (pentru ca mult din cel inmagazinat in vara s-a exportat la preturi derizorii), iar Romania nu are stocuri suficiente sa poata interveni cu masuri de forta pentru a opri speculatiile din piata liberalizata, fara sa riscam sa ramanem fara gaze peste iarna, caci extractia nu poate acoperi necesarul de consum pe timp de iarna, in lipsa stocurilor a caror obligativitate de constituire a fost anulata.

Ce s-ar putea face? In niciun caz nu vor functiona solutiile pompieristice anuntate de guvernanti, care au facut prostia sa plafoneze contracte aflate in derulare, incheiate intre clienti si furnizori si sa ceara recalcularea facturilor la preturi pe care oricum populatia si mediul de afaceri nu le pot suporta. Sa nu uitam cum ministrul Energiei Virgil Popescu ne imbia sa ne alegem furnizorii si multi au cazut in capcane, trezindu-se cu facturi uriase!

Solutiile pentru a se evita un dezastru economic si social precum cel din Kazahstan sunt urmatoarele:

– anularea imediata a liberalizarii pietei energiei si impunerea de preturi reglementate, cum am facut pana in 2020-2021 si cum fac si alte state europene;

– licentele si autorizatiile sa fie emise de ANRE doar pentru producatorii si importatorii directi de gaze/energie, pentru a fi eliminati toti “baietii destepti” care fac specula cu energia pe piata romaneasca;

– repornirea hidrocentralelor si termocentralelor inchise aberant de Guvernul Meu PNL;

 restabilirea vechilor relatii de buna colaborare cu rusii si cu Gazprom pentru a ne putea acoperi deficitul de energie din extern la preturi rezonabile (cum au facut Germania, Franta si altii, care depind de gazul rusesc). Cata vreme avem un Mare Prost la Cotroceni care e mereu contra rusilor, nu putem spera la relatii de buna vecinatate.

O tara ca Romania nu are voie sa ajunga vreodata in criza energetica! In lipsa unor masuri imediate de bun-simt, cata vreme facturile la energie au ajuns sa depaseasca pensiile si salariile, nu ne ramane decat sa numaram zilele pana la izbucnirea unei noi Revolutii!

P.S. – In timp ce romanii sunt debransati ca nu-si pot plati facturile la energie, isi inchid afacerile si sufera in frig, Marele Prost de la Cotroceni, care a patronat tot dezastrul, a iesit public sa ne vorbeasca despre incalzirea globala…

ECONOMIC POLITICA SOCIAL ULTIMELE STIRI