Proiectul de desființare a SIIJ a intrat în dezbatere publică

Proiectul de desființare a SIIJ a intrat în dezbatere publică

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a pus în dezbatere publică, vineri, proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) și spune că pentru investigarea infracțiunilor care până acum erau în competența Secției se vor ocupa 42 de procurori.

Ministerul Justiției pune în dezbatere publică proiectul de lege pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, iar Cătălin Predoiu a prezentat, într-o conferință de presă, cum vor fi investigate infracțiunile care până acum intrau în competența Secției, precum și calendarul procedural propus.

„Pentru investigarea infracțiunilor care până acum erau în competența Secției, am folosit un model inspirat din modul de funcționare al Parchetului European. Adică un număr de 12 procurori în centru, la București și un număr de 30 de procurori răspândiți în țară. Câte 2 procurori de fiecare curte de appel, în total, 42 de procurori care vor investiga infracțiunile care până acum erau în competența Secției. Acești procurori sunt anume desemnați de către plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Cei 12 procurori din București vor fi selectați și anume desemnați de către Consiliul Superior al Magistraturii, prin plenul Consiliului, din cadrul Secției de Urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului General. Cei 30 de procurori din curțile de apel, câte 2 procurori de fiecare curte de appel, vor fi selectați și anume desemnați de către plenul Consiliului Superior al Magistraturii, din cadrul parchetelor de pe lângă curțile de apel. 

Procurorii din Parchetul General vor fi propuși plenului de către procurorul general, respectiv procurorii de la parchetele curților de apel vor fi propuși plenului CSM de către prim-procurorii de la parchetele curților de apel. 

Competența este partajată între cele 2 nivele, respectiv procurorii de la Secția de urmărire penală și criminalistică, potrivit articolului 3 din lege, vor desfășura urmărirea penală în cadrul infracțiunilor săvârșite de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii, de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție și de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, de judecătorii de la curțile de appel, respectiv de către procurorii de la parchetele de pe lângă aceste instanțe. De asemenea, de judecătorii de la curțile de apel și curtea militară de apel, precum și, cum spuneam procurorii de la Parchetul Curții militare de apel”, a spus Predoiu.

Calendarul propus este ca proiectul să stea în dezbatere publică până la data de 31 ianuarie, apoi, după revederea propunerilor, proiectul va primi o formă finală și va fi transmis Consiliului Superior al Magistraturii pentru aviz, conform legi.

După obtinerea avizului, proiectul va fi înaintat guvernului, scopul propus de Predoiu fiind încadrarea cu această procedură într-un termen care să permită Parlamentului să adopte proiectul de lege în termenul stabilit în programul de guvernare, respectiv 31 martie 2022.

JUSTITIE POLITICA SOCIAL ULTIMELE STIRI