Șeful PNL Iași, Alexandru Muraru, prins că a decontat FICTIV din banii Camerei Deputaților: 20 000 de lei

Șeful PNL Iași, Alexandru Muraru, prins că a decontat FICTIV din banii Camerei Deputaților: 20 000 de lei

Președintele PNL Iași, deputatul Alexandru Muraru, a fost prins decontând fictiv 20.000 de lei din bugetul Camerei Deputaților, folosind de fiecare dată aceleași facturi, informează 7iași.

Camera Deputaților a confirmat escrocheria, afirmând că „sumele în cauză urmează a fi recuperate de la domnul deputat și virate la bugetul de stat, conform prevederilor legale”.

Facturile care au fost decontate din bugetul Parlamentului au fost emise pentru servicii de publicitate și de consultanță de care ar fi beneficiat cabinetul parlamentar al lui Muraru.

Consilierul guvernamental pe probleme de xenofobie și antisemitism dă vina pe funcționarii Camerei Deputaților pentru ceea ce el numește o „eroare materială”: „Precizez că există un departament tehnic care realizează această evidență și o contabilitate lunară și anuală și nu deputatul”.

Lunar, parlamentarii primesc o sumă de bani, denumită ”forfetară” care ar trebui să fie utilizată pentru activitatea cabinetului parlamentar. Deputații și senatorii cheltuie banii primiți, iar ulterior trebuie să depună la Parlament deconturile justificative. Din această sumă, jumătate trebuie decontată prin documente justificative, iar jumătate printr-o declarație pe proprie răspundere că acei bani au fost folosiți pentru biroul parlamentar.

Decontul lunii aprilie 2021 depus de Alexandru Muraru la Camera Deputaților însumează valoarea de 17.800 lei, din care 14.040 lei declarație pe propria răspundere că acei bani au fost utilizați pentru cheltuieli legate de funcționarea cabinetului parlamentar și 3.760 lei în baza unor documente justificative. Între documentele depuse pentru decontare se regăsește factura nr. 134/31.03.2021, în original (atenție!), emisă de GIF22 Media pentru servicii publicitare. Șase luni mai târziu, deputatul Muraru depune decontul lunii octombrie 2021 pentru cheltuielile efectuate în luna septembrie. În luna respectivă, Muraru a decontat 30.200 lei, din care 14.063 lei declarație pe proprie răspundere și 16.137 lei justificați cu facturi fiscale pentru bunuri și servicii. În documentele depuse la Camera Deputaților se regăsesc în decontul respectiv două facturi emise de aceeași societate, GIF22 Media, ambele cu aceeași valoare – 1.000 lei, pentru servicii publicitare: factura 154/30.09.2021 și factura 134/31.03.2021! Da , ați citit bine, este același document fiscal care mai fusese decontat încă o dată în luna aprilie. Furnizorul de servicii utilizează un carnet de facturi tipizate clasice, ceea ce înseamnă că există un singur exemplar original care se regăsește la beneficiar, respectiv la deputatul PNL. Dacă în aprilie Muraru a depus factura în cauză în original, așa cum am atras atenția mai sus, în luna octombrie, nemaiavând exemplarul original, deputatul a depus la decontare o copie după documentul în cauză, certificată conform cu originalul. Și a decontat ilegal 1.000 lei din bani publici!

Recidiva cu 9.000 lei!

Însă acesta a fost doar începutul. Să zicem o încercare de probă, cu o sumă mică, pe care nimeni nu o bagă de seamă. Exact ca în proverbul cu oul și boul! În decontul aceleiași luni, octombrie 2021, Muraru depune alte două facturi, de această dată emise de Magnus Communicațion Consult pentru servicii de consultanță și PR (relații publice): factura 43/30.09.2021 cu o valoare de 5.000 lei și factura nr. 46/31.10.2021 în valoare de 9.000 lei. Dacă la prima ”brăilă” Alexandru Muraru a așteptat 6 luni, de această dată deputatul PNL a comis-o din nou chiar în luna următoare. Astfel, în decontul lunii noiembrie se face cea de a doua ilegalitate a președintelui PNL Iași. Din cei 32.000 lei decontați, 13.095 sunt în baza declarației pe propria răspundere, iar 18.905 lei în baza facturilor depuse.

Între documentele predate la Camera Deputaților aferente decontului lunii noiembrie se regăsesc din nou două facturi emise de Magnus Communicațion Consult pentru servicii de consultanță și PR (relații publice): factura nr.49/30.11.2021 în valoare de 5.400 lei și factura nr. 46/31.10.2021 în valoare de 9.000 lei. Da, același document pe care îl mai utilizase și cu o lună în urmă. Furnizorul Magnus Communicațion Consult utilizează sistemul facturilor electronice, astfel că nu există doar 1 singur exemplar original, beneficiarul putând lista/imprima același document de mai multe ori. Asta a făcut și Alexandru Muraru care a mai tipărit încă o dată o factură pentru a mai fura din banii cetățenilor alți 9.000 lei!

Ilegalitatea este de fapt „o eroare”

7IAȘI a solicitat Camerei Deputaților să clarifice situația privind dubla decontare a celor 10.000 de lei de către președintele PNL Iași, deputatul Alexandru Muraru. Dacă un întreprinzător privat face același lucru cu banii din propria firmă se consideră că este un infractor care a făcut evaziune fiscală. Dacă o persoană fizică sau o societate încearcă același lucru cu o instituție de stat vorbim iarăși de o infracțiune care se numește înșelăciune. În schimb, când e vorba despre politicieni, Parlamentul cataloghează găinăria deputatului Muraru drept o ”eroare de decontare”!!! Camera Deputaților ne mai spune că va solicita deputatului PNL să restituie cei 10.000 de lei încasați ilegal de la bugetul de stat și astfel nu mai există niciun prejudiciu.

Am cerut deputatului Alexandru Muraru să explice de ce a făcut aceste lucruri. Președintele PNL Iași spune că este vina personalului tehnic de la Camera Deputaților, care a greșit la întocmirea decontului, și că el nu are nicio vină, deși acele deconturi se întocmesc pe baza documentelor puse la dispoziție de fiecare deputat în fiecare lună. Funcționarii doar pun în ordine și verifică documentele aduse de parlamentari. Prin urmare, este puțin probabil ca vina să fie exclusivă a funcționarilor.

„S-a produs o eroare materială cauzată de personalul tehnic al Parlamentului de la deconturi, care ulterior a fost reglată prin stornare, iar sumele în cauză au fost recuperate. Precizez că există un departament tehnic care realizează această evidență și o contabilitate lunară și anuală și nu deputatul.” a declarat deputatul liberal Alexandru Muraru.

JUSTITIE POLITICA SOCIAL ULTIMELE STIRI