Ucraina impune restricții inexplicabile de export către România și Polonia!

Ucraina impune restricții inexplicabile de export către România și Polonia!

Livrările pentru anumite produse agricole prin punctele de trecere a frontierei spre România și Polonia au fost restricţionate temporar de către Ukrainian Railways, compania naţională de căi ferate din Ucraina, a anunţat sâmbătă compania de consultanţă agricolă APK-Inform, informează agenția Reuters, citată de AGERPRES, scrie AGROTV.

Până la momentul de față, nu există nicio explicaţie oficială pentru aceste restricţii.

După invazia rusească, Ucrainam care obişnuia să îşi exporte produsele prin porturile de la Marea Azov şi Marea Neagră, a fost obligată să îşi exporte produsele pe calea ferată via graniţa de vest.

Iată însă că, potrivit APK-Inform, în perioada 16-18 aprilie, au fost introduse restricţii cu privire la transportul de bunuri spre Polonia prin punctul de trecere a frontierei Yahodyn. De asemenea, există restricţii pentru transportul de cereale, oleaginoase şi alte produse alimentare prin punctul de trecere a frontierei Izov spre oraşele poloneze Hrubeszew şi Slawkov.

Tot începând din 16 aprilie şi până la noi înştiinţări, sunt restricţionate exporturile de cereale şi seminţe și spre România, prin punctele de trecere a frontierei de la Diakovo şi Vadul-Siret, menționează reprezentanții APK-Inform.

Anunțul firmei de consultanță este oarecum surprinzător în contextual în care, zilele trecute, ministrul ucrainean al Agriculturii, Mykola Solskyi, a spus că sarcina principala a ministerului pe care îl conduce este să găsească căi alternative pentru exportul de cereale, având în vedere că ţara vecină are milioane de tone de produse agricole gata să fie exportate.

Potrivit ministrului Solskyi, aproximativ 1,25 milioane de tone de cereale şi oleagionase se află în continuare la bordul unor nave blocate în porturile ucrainene din cauza invaziei ruseşti, iar o parte din această încărcătură ar putea să se deterioreze în viitorul apropiat.

Exporturile de cereale şi oleaginoase ale Ucrainei au scăzut în luna martie până la 200.000 de tone, în condiţiile în care, înainte de război Ucraina, exporta până la şase milioane de tone de cereale şi oleaginoase într-o singură lună.

ECONOMIC SOCIAL ULTIMELE STIRI