Germania vrea gazele României

Germania vrea gazele României

Reducerea consumului de gaze cu 15% și activarea mecanismului de solidaritate, pe care premierul Ciucă s-a și grăbit să le accepte, par să fie programate doar pentru România. Germania deja discută la nivel oficial că românii nu au nevoie de gaze, că sunt peste 3 milioane de gospodării care se încălzesc cu lemne, și atunci pot renunța la rezerve pentru a le sprijini economia, scrie Claudia Marcu pentru Național.

Ca și în cazul refugiaților din Ucraina, când România și-a golit visteria și a primit de la UE doar mulțumiri, Guvernul se pregătește să renunțe la rezervele de gaze în favoarea amărâților din Germania, care au mai multă nevoie decât noi. Nici nu a terminat fraza Ursula von der Leyen, în care cerea statelor UE o reducere de 15% a consumului de gaze și solidaritate, că premierul Nicolae Ciucă a strigat din rărunchi, să se audă până la Bruxelles, că România se va conforma.

Prof. dr. Mircea Coșea, fost ministru de stat, ne spune că nu înțelege de ce premierul s-a grăbit să aplaude această propunere a Comisiei Europene, care ridică foarte multe semne de întrebare pentru români. ”În primul rând, o reducere cu 15% a consumului de gaze, în condițiile în care traversăm o criză energetică, înseamnă pericolul de a mai închide niște unități economice importante. Noi deja am închis două ramuri ale economiei românești, care erau strategice, de o importanță vitală, aluminiul, care avea cea mai mare producție din Europa, și îngrășămintele. Și asta pentru că Guvernul nu a găsit posibilitatea să acorde un sprijin la prețul gazelor pentru aceste unități. În al doilea rând, această măsură de reducere cu 15% a consumului de gaze merge la pachet cu o altă propunere a Comisiei Europene, și anume solidaritatea energetică. Ce înseamnă asta? Înseamnă o propunere a Germaniei, care, cred eu, este o propunere care vizează doar interesul Germaniei, și anume, dacă o economie are dificultăți se pot lua gaze de la altă economie, care are mai puține dificultăți sau care are rezerve mai mari”, ne-a declarat prof. dr. Mircea Coșea.

Treceți la lemne!

În condițiile actualei crize, cea mai vizată economie de a intra în criză energetică este Germania, pentru că depinde sută la sută de gazul rusesc și consumă foarte mult gaz, fiind cea mai puternică economie din Europa, ne spune prof. dr. Mircea Coșea.

ECONOMIC POLITICA SOCIAL ULTIMELE STIRI