Zelenski are o revelație: Dictatura nu funcționează în Cer

Zelenski are o revelație: Dictatura nu funcționează în Cer

Liudmila Filipovici, membră a Comisiei de Stat pentru Politici Etnice (CSPE), a deplâns faptul că ucrainenii nu trec în masă la nou creata Biserică Ortodoxă a Ucrainei.

Filipovici, prezentată de site-ul Ziariștilor Ortodocși din Ucraina drept „expert religios” a declarat că se aștepta ca ucrainenii să treacă de bunăvoie de la Biserica Ortodoxă Ucraineană la Biserica Ortodoxă a Ucrainei.

Cea dintâi Biserică a aparținut de Moscova până în mai 2022, când și-a declarat independența, la trei luni după invazia Rusiei.

Cea de-a doua a primit autocefalia în 2019 din partea Patriarhului Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului, dar, în ciuda eforturilor acestuia, nu este recunoscută deocamdată de nicio altă Biserică Ortodoxă.

Invitată la un podcast, Filipovici a afirmat:

Am sperat cu adevărat în înțelepciunea poporului. Ne-am așteptat ca oamenii să își modifice opinia și să facă această tranziție de bunăvoie. Dar nu este un proces de mase.

După această declarație amenințătoare ‒ care dă de înțeles foarte transparent că, dacă trecerea nu are loc „de bunăvoie”, ea se va produce forțat ‒ Filipovici a explicat că, din cele 12.500 de parohii ale BOU doar 400 de preoți „și-au exprimat dezacordul cu linia strategică (!) a Prea Fericirii Sale, mitropolitul Onufrie”.

Indignată de numărul extrem de mic de convertiți la noua Biserică tutelată de Patriarhul Constantinopolului, Liudmila Filipovici i-a întrebat retoric pe credincioșii din vechea Biserică Ortodoxă a Ucrainei (care a aparținut de Moscova), în cine cred: „în Iisus Hristos sau în mitropolitul lor?”.

Filipovici, ca un adevărat politruc religios, nu pare să se fi gândit că agresivitatea regimului Zelenski ar putea fi o explicație pentru reticența credincioșilor.

Apropo de agresivitate, atunci când a fost declanșat asaltul Securității asupra Marii Lavre Pecerska de la Kiev, care a culminat cu arestarea starețului așezământului, Mitropolitul Pavel, Liudmila Filipovici a fost cea care le-a dat ultimatum monahilor de acolo.

Ea a expus cele trei opțiuni pe care trăitorii de la Pecerska le au: fie trec la Biserica Ortodoxă a Ucrainei, fie acceptă să devină o stavropighie a Constantinopolului (sub jurisdicția directă a lui Bartolomeu), fie își fac calabalâcul și pleacă în Rusia!

Celor care intenționează să rămână credincioși vechii lor Biserici, Filipovici le-a transmis sec:

Nimeni nu vă reține în Ucraina!”.

Faptul că poporul opune rezistență și ‒ în ciuda amenințărilor și brutalităților ‒ nu trece în masă la nou-creata Biserică ‒ este un alt semn rău pentru Regimul Zelenski: dictatura nu funcționează în Cer.

POLITICĂ SOCIAL ȘTIRI