Israelul distruge tot ce-i stă în cale. Peste 2.300 de civili au fost uciși în Gaza, între care 600 de copii

Israelul distruge tot ce-i stă în cale. Peste 2.300 de civili au fost uciși în Gaza, între care 600 de copii

În timp ce Israelul se pregătea duminică pentru un asalt terestru asupra Fâșiei Gaza, controlată de Hamas, palestinienii care au pierdut numeroși membri ai familiilor în lovituri aeriene se pregăteau de ce e mai rău relatează Reuters, scrie ActiveNews.


Um Mohammad Al-Laham stătea lângă nepoata ei de 4 ani, Fulla Al-Laham, care zăcea într-un spital din Gaza care, la fel ca și altele, funcționează cu provizii reduse de medicamente și combustibil.


Ea a spus că un atac aerian israelian a lovit casa familiei, ucigând 14 persoane, inclusiv părinții, frații și surorile lui Fulla și membri ai familiei sale extinse.

„Dintr-o dată și fără avertisment, au bombardat casa peste locuitorii dinăuntru. Nimeni nu a supraviețuit, cu excepția nepoatei mele Fulla. Fie ca Dumnezeu să o vindece și să îi dea putere”, a declarat bunica, care a fost martoră la multe războaie între Hamas și armata israeliană de-a lungul anilor. Ea spune că acesta este cel mai dur.


„Paisprezece persoane au fost martirizate, nu a mai rămas nimeni în afară de Fulla Saeed Al-Laham. Ea nu vorbește, nimic, doar stă în patul ei și ei îi dau medicamente.”


Un alt copil de 4 ani din familie a rămas, de asemenea, aproape fără rude, a spus bunica.

Israelul a declanșat cele mai puternice atacuri aeriene din toate timpurile asupra Fâșiei Gaza, ca represalii la cel mai mare atac comis în urmă cu o săptămână de gruparea militantă palestiniană Hamas de la războiul arabo-israelian din 1973.


Israelul a jurat să anihileze gruparea militantă Hamas ca represalii pentru un atac al luptătorilor săi în orașele israeliene în urmă cu opt zile, în care militanții săi au împușcat bărbați, femei și copii și au luat ostatici, în cel mai grav atac asupra civililor din istoria țării.
Israelul a răspuns cu cel mai intens bombardament pe care Gaza l-a văzut vreodată, punând sub asediu mica enclavă, în care locuiesc 2,3 milioane de palestinieni, și distrugând o mare parte din infrastructura sa.

Israelul le-a spus palestinienilor să își părăsească locuințele și să se mute spre sud.
Hamas a îndemnat oamenii să nu plece, spunând că drumurile de ieșire nu sunt sigure. Aceasta a declarat că zeci de persoane au fost ucise vineri în atacuri asupra mașinilor și camioanelor care transportau refugiați, în timp ce medicii, presa Hamas și rudele au declarat că familii întregi au fost ucise în atacurile aeriene.
Unii locuitori au declarat că nu vor pleca, amintindu-și de „Nakba”, sau „catastrofa” din 1948, când mulți palestinieni au fost forțați să își părăsească locuințele în timpul războiului care a însoțit crearea Israelului.


Israelul și-a intensificat bombardamentele în tot orașul Gaza și în nord. Autoritățile din Gaza au declarat că peste 2.300 de persoane au fost ucise, dintre care un sfert sunt copii( adică în jur de 600), și aproape 10.000 au fost rănite.


Echipele de salvare au căutat cu disperare supraviețuitori ai raidurilor aeriene nocturne. Se pare că un milion de persoane și-au părăsit casele.

Sursa:

ActiveNews

EXTERN ȘTIRI