După fermieri, transportatorii polonezi protestează la granița cu Ucraina

După fermieri, transportatorii polonezi protestează la granița cu Ucraina

Zeci de companii poloneze de transport au bloca, luni, trei puncte de trecere a frontierei între Polonia şi Ucraina pentru a protesta împotriva a ceea ce ele numesc a fi o concurență neloială din partea firmelor din țara vecină.

Aproape tot traficul rutier a fost blocat de camioane aliniate de protestatari, care dau vina pentru scăderea veniturilor lor pe liberalizarea normelor privind transportul transfrontalier de către Uniunea Europeană, anunță agenția AFP, citată de Adevărul.

Vrem ca regulile concurenței loiale să fie restabilite”, a declarat pentru AFP Rafal Mekler, co-organizator al protestului, în orașul Dorohusk.

În urma invaziei ruse în Ucraina, UE a abandonat sistemul de permise care reglementa intrarea companiilor de transport ucrainene în UE.

Șoferii de camion polonezi spun că această decizie a dus la o creștere a numărului de concurenți ucraineni din sector, fiindu-le grav afectate profiturile.

Costurile lor de întreţinere a camionului, angajarea unui şofer sau pur şi simplu începerea unei afaceri sau de asigurare sunt mult mai mici în comparaţie cu Polonia. Ei împing preţul în jos şi iau mărfurile pe care obişnuiam să le transportăm”, a declarat Marek Oklinski, proprietarul unei companii de transport.

Protestatarii au instituit blocade similare la punctele de trecere a frontierei din Hrebenne şi Korczowa, promițând să lase mașinile private să treacă, precum şi ajutorul umanitar şi militar pentru Ucraina.

Ministerul polonez al Infrastructurii a transmis că Varșovia nu poate satisface cererile protestatarilor, având în vedere regulile europene.

EXTERN SOCIAL ULTIMELE STIRI