Decolarea avioanelor F-16 din România ar putea duce la un Al Treilea Război Mondial/Expert militar rus

Decolarea avioanelor F-16 din România ar putea duce la un Al Treilea Război Mondial/Expert militar rus

Ţările de Jos au trimis marţi primele cinci avioane de luptă F-16 în România, pentru a fi folosite la pregătirea piloţilor ucraineni, iar momentul nu a trecut neobservat în Rusia. Postul de televiziune Russia Today (controlat de statul rus) a publicat un amplu material în care exemplifică pericolul la care se expune țara noastră prin această mutare, în defavoarea Moscovei. Analiștii consultați de RT vorbesc despre posibile accidente aviatice în România sau chiar posibilitatea ca cel de-Al Treilea război Mondial să înceapă tocmai din acest motiv.

Expertul militar Ivan Konovalov: „Olanda se comportă atât de activ cu aprovizionarea F-16, pentru că vrea să scape de propriile gunoaie. Acestea sunt F-16 vechi, Amsterdam trebuia să scape de ele oricum. Și astfel aleg să nu cheltuiască bani pentru eliminare, ci să transfere avioanele învechite la nevoile regimului de la Kiev. Și nu doar Olanda aderă la această schemă, ci și echipamentele vechi care sunt predate în toată Europa”, a explicat Konovalov într-un comentariu pentru RT.

Sergey Ermakov, analist la Institutul Rus de Studii Strategice (RISS) din Moscova, crede că România a fost aleasă ca punct pentru formarea unui centru de instruire pentru Forțele Armate ale Ucrainei, deoarece „această țară este aproape de Ucraina și de ostilități”. Potrivit lui, într-o astfel de situație, „va fi mai ușor cu logistica”: „după instruirea piloților, țările NATO vor avea posibilitatea de a transfera rapid aceste aeronave pe teritoriul Ucrainei. Datorită acestei alegeri, Statele Unite și alte țări NATO intenționează să-și minimizeze costurile, deoarece instruirea piloților și transportul acestora sunt evenimente destul de costisitoare. Aceasta include, de obicei, spațiul aerian și o parte din infrastructura foarte importantă, care este, de asemenea, utilizată de aeronavele civile. Acest lucru implică un volum de muncă mai mare pentru serviciul public, inclusiv controlorii de trafic aerian. Toate acestea sunt extrem de scumpe, iar în Occident sunt obișnuiți să numere bani. În plus, nu este sigur: nimeni nu poate exclude posibilitatea accidentelor și incidentelor. Iar Olanda sau orice altă țară, desigur, vrea să evite toate acestea”, a spus analistul.

Analist rus: „România are într-adevăr capacități tehnice”

La rândul său, Konovalov a explicat alegerea României ca țară pentru formarea unei baze pentru instruirea piloților ucraineni ai Forțelor Armate ale Ucrainei prin faptul că acest stat „a acordat întotdeauna o atenție deosebită” forțelor aeriene. „O rețea serioasă de aerodromuri și infrastructură aviatică a fost într-adevăr desfășurată acolo. Iar americanii le-au modificat puternic. România are într-adevăr capacități tehnice destul de serioase pentru a instrui piloții”, a spus expertul.

Cu toate acestea, Ucraina nu a rezolvat încă o problemă: de unde vor decola avioanele de luptă F-16, dacă Ucraina nu are infrastructura adecvată pentru ele?

INFORMAȚII MILITARE INTERNAȚIONAL POLITICĂ ULTIMELE STIRI