Vârsta de pensionare crește peste 65 de ani dacă va crește speranța de viață – a declarat ministrul Muncii

Vârsta de pensionare crește peste 65 de ani dacă va crește speranța de viață – a declarat ministrul Muncii

Ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu, a declarat că „vârsta de pensionare crește peste 65 de ani dacă va crește speranța de viață”. Ea a adăugat că nu îşi doreşte să existe creşteri ad-hoc ale vârstei de pensionare sau să fie făcut acest lucru arbitrar, „motiv pentru care am considerat că protejăm interesele românilor, nevenind cu o creştere a vârstei de pensionare până la 70 de ani”.

„Românii au o garanție că vârsta de pensionare nu va crește arbitrar. Am făcut tot ce ține de noi pentru a ține cont de specificul României”, a mai spus Bucura Oprescu.

Întrebată în mod repetat de ziariști cum anume va crește vârsta de pensionare, ministra Muncii a declarat că ”ne dorim să nu avem creșteri ad-hoc ale vârstei de pensionare, de aceea am introdus acest indicator”.

„Doar în cazul în care creşte speranţa de viaţă, ceea ce este o garanţie pe care noi… Românii au totuşi o garanţie că nu va creşte vârsta de pensionar arbitrar, aşa cum s-a dorit iniţial. Trebuie să vă mai spun ceva. Să ştiţi că cel puţin în ceea ce ne priveşte am făcut tot ceea ce ţine de noi, de aşa manieră încât să vedem specificul României şi exact asta le-am explicat celor de la Comisia Europeană”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu.

Chestionată ce înseamnă creşterea speranţei de viaţă şi cât ar putea creşte vârsta de pensionare, ministra Muncii a răspuns: „Fiecare dintre noi ne dorim creşterea speranţei de viaţă”.

„Creşterea speranţei de viaţă este un indicator pe care îl găsim în aging report şi care ne indică, după cum îi spune şi numele, care este speranţa de viaţă dintr-o ţară. Ei bine, în România ne dorim să nu avem creşteri ad-hoc ale vârstei de pensionare sau să venim noi arbitrar cu asta. Motiv pentru care am considerat că protejăm interesele românilor, nevenind cu o creştere a vârstei de pensionare până la 70 de ani. Fiecare dintre noi constatăm care este speranţa de viaţă astăzi. Ceea ce este important să facem este să contribuim de aşa manieră încât speranţa de viaţă să fie mai mare şi să ştiţi că asta vedem inclusiv din pensii, din păcate. Pot să le spun românilor că, în acest moment, vor ieşi la pensie la 65 de ani”, a completat ea.

POLITICĂ SOCIAL ULTIMELE STIRI