Guvernul va pune NOI TAXE în 2025 pentru a crește pensiile speciale

Guvernul va pune NOI TAXE în 2025 pentru a crește pensiile speciale

În anul 2024, atât PSD cât și PNL se confruntă cu provocarea de a finanța majorarea pensiilor, o promisiune electorală importantă, într-un context economic și social complex. Sursa principală de finanțare pentru această majorare provine din împrumuturi interne și externe, dar și din ajustări ale taxelor și impozitelor.

Împrumuturile interne și externe reprezintă o modalitate de a asigura resursele necesare pentru majorarea pensiilor. Acestea implică împrumutarea de bani de pe piețele financiare sau de la instituții financiare internaționale. Cu toate acestea, utilizarea acestor împrumuturi trebuie gestionată cu precauție pentru a evita creșterea datoriei publice la nivele nesustenabile.

Majorarea taxelor și impozitelor este, de asemenea, o opțiune pentru a finanța majorarea pensiilor, dar acest lucru trebuie făcut cu atenție.

Creșterea semnificativă a acestor taxe poate avea impact negativ asupra mediului privat și a economiei în general. Este important ca guvernul să găsească un echilibru între creșterea taxelor și asigurarea că aceste măsuri nu afectează excesiv sectorul privat.

Un aspect important de luat în considerare este distribuirea echitabilă a majorării pensiilor. Guvernul ar trebui să acorde atenție sporită celor cu pensii mici pentru a reduce decalajele sociale. Există, într-adevăr, pensii mari care nu se bazează pe contributivitate și care nu ar trebui crescute, deoarece ar putea crea inechități. O abordare bazată pe necesitate și contributivitate ar putea ajuta la asigurarea că resursele sunt direcționate către cei care au cea mai mare nevoie.

POLITICĂ SOCIAL ULTIMELE STIRI