An Nou, scumpiri noi! Cât va costa mâncarea de la 1 ianuarie 2024.Casele, „tot mai” inaccesibile

An Nou, scumpiri noi! Cât va costa mâncarea de la 1 ianuarie 2024.Casele, „tot mai” inaccesibile

Anul Nou vine cu scumpiri. Mai sunt doar câteva zile până când românii se vor confrunta cu noi majorări de prețuri la produse și servicii.

Începând cu 1 ianuarie 2024, românii vor plăti mai mult pentru alimente. De exemplu, pentru produsele tradiționale, cele BIO și cele montane va crește TVA-ul de la 5%, la 9%.

Conserve ori brânzeturi românești sunt doar câteva dintre produsele pentru care vom plăti mai mult. De asemenea, pentru produsele tradiționale și bio vom plăti mai mult pentru că TVA-ul va crește de la 5 la 9%.

Și pentru alimentele cu o concentrație mare de zahăr, românii vor plăti mai mult, iar pentru băuturile dulci se introduce o nouă acciza care generează scumpiri de 2 lei per sticlă.

Astfel, pentru a lua masa la restaurant, am scoate mai mulți bani din buzunare.

Casele, „tot mai” inaccesibile

De asemenea, în domeniul imobiliar va crește TVA-ul pentru apartamentele de până în 120.000 de euro. De exemplu, pentru un apartament de 90.000 de euro, dacă până acum se achita 94.500 de euro, cu TVA, din 2024 vom scoate din buzunare 98.100de euro. Este vorba despre o diferență de 3.600 de euro.

Suntem singura țară europeană care crește taxele de două ori în ultimul an în tentativa de a-și securiza deficitul bugetar”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic.

ECONOMIE SOCIAL ULTIMELE STIRI