Fermierii blochează Germania. Val de proteste în toată țara/Se alătură muncitorii din domeniul feroviar, șoferii de camioane și lucrătorii din HoReCa

Fermierii blochează Germania. Val de proteste în toată țara/Se alătură muncitorii din domeniul feroviar, șoferii de camioane și lucrătorii din HoReCa

Începerea anului 2024 vine cu mișcări de stradă. Din 8 ianuarie, fermierii germani vor să protesteze la Berlin, împotriva Guvernului, nemulțumiți de eliminarea subvenției pentru motorină și de ridicarea scutirilor de taxe la impozitul pe vehicule.

Pe 18 decembrie 2023, peste 1.500 de tractoare au blocat circulația pe străzile Berlinului. De atunci, sute de utilaje agricole „circulă” așa în multe alte orașe germane în semn de protest.

Data de 8 ianuarie 2024 este crucială pentru că protestatarii vor ieși, din nou, în stradă. Ei vor păstrarea subvențiilor pentru motorina utilizată în agricultură și scutirea de impozite pentru vehiculele agricole și forestiere. Acestea sunt propuse pentru eliminare în urma unei decizii a coaliției de guvernare. Astfel, sunt așteptate mișcări de stradă în mai multe orașe din Germania. Conform unui articol apărut în Berliner Zeitung pe 28 decembrie, fermierii intenționează să protesteze până când Guvernul renunță să le impună orice măsură de austeritate. 

Joachim Rukwied, președintele Uniunii Agricultorilor Germani, spune că protestele vor dura o săptămână, începând cu 8 ianuarie. O mare manifestație este programată la Berlin pe 15 ianuarie, chiar înainte de a se lua decizia Comitetului de buget al Bundestag cu privire la bugetul federal pentru 2024.

Dar „furia” nu se limitează doar la lumea agricolă. A ajuns și la muncitorii din domeniul feroviar și la șoferii de camioane care vor să se alăture mișcării de stradă. Și riscă să se extindă și să afecteze și domeniul HoReCa. În ciuda promisiunii din campanie a candidatului Scholz de a nu crește TVA, taxa a crescut de la 7 la 19% de la 1 ianuarie 2024. Guvernul anterior a redus TVA, acum trei ani, pentru a salva restaurantele de la faliment în timpul epidemiei de Covid.

INTERNAȚIONAL ULTIMELE STIRI