Cumnatul lui Mircea Geoană, condamnat la închisoare, a fost prins în Turcia

Cumnatul lui Mircea Geoană, condamnat la închisoare, a fost prins în Turcia

Cumnatul lui Mircea Geoană a fost localizat si reținut în Turcia, după ce a fugit din țară. Costea a fost condamnat la închisoare după ce a primit șpagă 3 milioane de lei și peste 2,3 milioane de euro, între 2005 și 2007. Ionuț Costea ar urma să fie extrădat în România în perioada urmatoare. 

Autoritățile române i-au dat de urmă în Turcia, unde ar fi ajuns în urmă cu aproape un an.

În temeiul art. 65 alin. 1 şi 3 din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală – republicată, constată întrunite condiţiile pentru solicitarea extrădării din Turcia a condamnatului COSTEA MIRCEA-IONUȚ în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 26 din data de 26.05.2023, emis în baza sentinţei penale nr. 127 din data de 24.03.2022, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, în dosarul nr. 2987/1/2019, definitivă prin decizia penală nr. 48 din 26.05.2023 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul de 5 Judecători. În temeiul art. 65 alin. 6 din Legea nr. 302/2004, republicată, prezenta încheiere, însoţită de actele prevăzute la art. 36 alin. 2 din aceeaşi lege, se va comunica Ministerului Justiţiei – Direcţia Drept Internaţional şi Cooperare Judiciară. În temeiul art. 275 alin. 3 C.proc.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 24 de ore de la pronunţare pentru procuror. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi 26.01.2024”, arată solicitarea Tribunalului București către Ministerul Justiției. 

Ionuț Costea a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare într-un dosar de corupție. Verdictul final a fost dat pentru cumnatul lui Mircea Geoană în 2023. Conform datelor oficiale, el ar fi ajuns în Turcia pe 7 februarie.

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul în casație – cale extraordinară de atac – formulat de DNA și de Ionuț Mircea Costea.

Fost președinte al Eximbank, acesta a fost implicat într-un caz de luare de mită de la compania austriacă Swietelski. În schimbul banilor, cumnatul lui Mircea Geoană urma să prioritizeze plata facturilor pentru reabilitarea tronsonului de cale ferată Cernavodă – Constanța

Ionuţ Costea a fost acuzat de complicitate la luare de mită și a fost găsit vinovat de judecători. El a fost condamnat pentru că a primit peste 3.000.000 de lei și 2.320.698 euro în perioada 2005-2007. Cumnatul lui Mircea Geoană a fost condamnat definitiv, în mai anul trecut, la 6 ani de detenție, pedeapsa fiindu-i redusă de la 7 ani, în primă instanță.

Mircea Ionuţ Costea a fost dat în urmărire de Poliţia Română în luna mai. Acesta nu s-a predat, conform procedurilor, pentru a fi dus la penitenciar și nici nu a fost găsit la domiciliu. Inițial, apropiații săi au spus că bancherul ar fi plecat la tratament în străinătate. A fost găsit pe teritoriul statului turc și au fost inițiate procedurile de extrădare.

JUSTIȚIE SOCIAL