Taxiurile fără șofer au ajuns pe străzile din SUA.Mașinile sunt produse si pilotate de Google

Taxiurile fără șofer au ajuns pe străzile din SUA.Mașinile sunt produse si pilotate de Google

Taxiurile fără șofer au început să își facă apariția pe străzile aglomerate ale Statelor Unite, marcând un pas semnificativ către un viitor dominat de vehicule autonome. Aceste taxiuri sunt dezvoltate de divizia de tehnologie a gigantului Google.

Denumite Waymo, după divizia responsabilă de proiectul de vehicule autonome al Google, aceste taxiuri au sisteme avansate de navigație, multe camere video și senzori și permit mașinilor să opereze fără intervenția umană.

Taxiurile autonome Waymo din San Francisco nu mai sunt rezervate doar pentru cei care le testează sau primii utilizatori. În ciuda controverselor persistente cu privire la vehiculele fără șofer, grupul Alphabet, care deține Google, a anunțat marți că sunt disponibile publicului larg.

San Francisco, o metropolă din California, unde șoferii trebuie să conducă pe dealuri abrupte, unde există piste pentru biciclete, tramvaie și vremea mult mai imprevizibilă, a început testele modelelor actuale în 2021.

În vara anului trecut, serviciul a devenit disponibil contra-cost în San Francisco, iar aproape 300.000 de oameni, mai mult de 25% din populația orașului, s-au înregistrat pe lista de așteptare.

„Cu zeci de mii de curse în fiecare săptămână, Waymo One îi transportă pe localnici și pe vizitatori într-un mod sigur, sustenabil și fiabil”, au declarat reprezentanții companiei Google, un gigant din sectorul noilor tehnologii, într-un comunicat.

O parte dintre localnici continuă să critice marile modele albe și silențioase Jaguar, care nu mai atrag decât privirile turiștilor și au devenit suficient de „standard”.

În mai, Agenția pentru siguranța rutieră a SUA a început o investigație asupra acestor taxiuri electrice ca urmare a mai multor incidente în care două vehicule s-au ciocnit unul de celălalt și au blocat traficul. Cu toate acestea, Waymo rămâne cea mai sofisticată companie din industrie. Potrivit CNBC, Waymo este prezentă într-o formă mai limitată în Austin, Texas, precum și în Los Angeles, un alt oraș din California. În februarie, Waymo deținea aproximativ 700 de mașini, dintre care 300 erau în San Francisco, relatează ZiuaNews.

Cruise, rivalul său, a fost afectat de mai multe accidente și a trebuit să-și suspende „taxiurile-robot” timp de luni de zile. În octombrie, o mașină produsă de această filială a grupului General Motors a lovit o femeie pieton care tocmai fusese lovită de un alt vehicul condus de un șofer. Înainte de acel incident, Cruise oferea serviciile sale de taxi robotizat în centrele mai multor orașe. În aprilie, compania și-a reluat operațiunile, dar doar cu șoferi la volan, începând din orașul Phoenix, pentru scopuri de testare și cercetare.

INTERNAȚIONAL SOCIAL ULTIMELE STIRI